gumigelengi pitanje?
+2
Gajbica
miniV8
6 posters
Stranica 1 / 2.
Stranica 1 / 2. • 1, 2
gumigelengi pitanje?
pozdrav. imam jedno pitanje vezano uz dotične gumigelenge.
dali stvarno toliko pucaju kada ide jači motor i kako se može riješiti taj problem?
hvala unaprijed
dali stvarno toliko pucaju kada ide jači motor i kako se može riješiti taj problem?
hvala unaprijed
miniV8- Administrator
- Broj komentara : 5166
Registration date : 20.07.2009
Re: gumigelengi pitanje?
Vjerovatno misliš na gumigemint, obično ti prije ode prirubnica, zbrišaju zubi na njoj, nekad i poluosovina.... Najbolje rješenje tog problema je ugradnja poluosovina od stojadina stari tip, staviš homokinetičke zglobove i miran si.... Nije neki problem, pogledaj malo po forumu ima nekih slika o tome.
Gost- Gost
da onda sje**s srce diferenicijala i opruge na lameli
Gajbica- Aktivni Član
- Broj komentara : 524
Registration date : 15.03.2009
evo moj prijatelj vozi već 5 godina tako i nija sj..a ništa, nema se tu šta sj**at jer gumigemint je skoro i nepotreban
Gost- Gost
Kod fiće je problem u tim prirubnicama i đuntama, gumigelenderima ili kako ih ko već zove baš taj da se pojedu zupci na prirubnici, poslje na poluosovini, neki kažu nakon 3 prirubnice promijenit da treba i poluosovinu, te se tako i gumigelender pojede, ne pojede nego istroši, desi se to da se onaj njegov gumeni unutrašnji ublaživač istroši, izgubi svoja svojstva, pohaba se, te se razmekani guma pa čak počinje i odpadat a meni se znalo desit, kako je on sastavljen od tri dijela, vanjski i unutarnji aluminijski te ublažujuća guma iznutra, da mi se sve to odvoji nekako, pa ne valja, ali ako on izgubi svoja svojstva to se lako primjeti, vidi se po njemu da je izhaban te se može primjetiti da se miče više od dozvoljenoga.
Po meni, za mene, je ta stvar, gumigelender ili kako već te prirubnica najveća boljka na fići, to su trebali riješit nekako drugačije, trebali kažem, nije da nije dobro jer koliko već godina funkcionira. Sigurno da oni pucaju kad se postavi jači motor u fićo jer kao takvi nisu napravljeni da trpe neke veće sile, ali oped sve ovisi kako ih se upotrebljava, ako se šlajfa, naglo starta s automobilom sigurno da će prije otić k****u.
Tu na forumu ima ponekih stvari o prepravljanju njih na homokinetičke zglobove sa poluosovinama od stojadina stari tip, ali oped ako se i to napravi te postavi jači motor u fićo onda kako kolege kažu pati diferencial mjenjača, oped sve poteže jedno s drugim. To su sve interesantne i zanimljive stvari, kako što prepravit i napravit da bude bolje od nečeg što već postoji a kod takvih se stvari oped treba sve uzeti u obzir, nije samo tako sve skupa, jer i za same gumigelendere i prirubnice itekako su se konstruktori namozgali kako i šta da izvedu.
Kolega miniV8, prolistajte malo po forumu, ali čini mi se čak da i neke fiće članova imaju te stvari prepravljene, bio je koliko se sjećam i nacrt te mjere za navedene stvari.
Po meni, za mene, je ta stvar, gumigelender ili kako već te prirubnica najveća boljka na fići, to su trebali riješit nekako drugačije, trebali kažem, nije da nije dobro jer koliko već godina funkcionira. Sigurno da oni pucaju kad se postavi jači motor u fićo jer kao takvi nisu napravljeni da trpe neke veće sile, ali oped sve ovisi kako ih se upotrebljava, ako se šlajfa, naglo starta s automobilom sigurno da će prije otić k****u.
Tu na forumu ima ponekih stvari o prepravljanju njih na homokinetičke zglobove sa poluosovinama od stojadina stari tip, ali oped ako se i to napravi te postavi jači motor u fićo onda kako kolege kažu pati diferencial mjenjača, oped sve poteže jedno s drugim. To su sve interesantne i zanimljive stvari, kako što prepravit i napravit da bude bolje od nečeg što već postoji a kod takvih se stvari oped treba sve uzeti u obzir, nije samo tako sve skupa, jer i za same gumigelendere i prirubnice itekako su se konstruktori namozgali kako i šta da izvedu.
Kolega miniV8, prolistajte malo po forumu, ali čini mi se čak da i neke fiće članova imaju te stvari prepravljene, bio je koliko se sjećam i nacrt te mjere za navedene stvari.
Gost- Gost
znaci taj gumigeling,da ne znaci oni bi ga izbacili i stavili krstove kardana!!
Gajbica- Aktivni Član
Evo meni rijetko ode prirubnica, njih najviše uništava nagli start i kočenje....
Gost- Gost
Meni nije niti jednom otisla prirubnica,a hardijev sam svojom krivnjom mjenjao,er nisam stegnuo vijke na prirubnici kako treba,pa su poispadali i pokidali hardijev... MOram naglasiti da nisam naglo startovao,vozio sam skroz normalno,sto se tice starta...
Ja sam promenio nekoliko prirubnica a sa djuntom nisam imao problema.
Prirubnice su bile loseg kvaliteta, sad sam stavio celicne i vise nemam problema, videcu kako ce se pokazat sa novim 850 motorom...
Prirubnice su bile loseg kvaliteta, sad sam stavio celicne i vise nemam problema, videcu kako ce se pokazat sa novim 850 motorom...
Gost- Gost
Bitno je i da je poluosovina u dobrom stanju,da ima zube koji nisu potroseni suvise,jer ako je potrosena,ni jedna prirubnica nece biti dovoljno dobra
dali se to "gumičudo" da na CNC tokarilicu napraviti od nekog drugog materijala? čelika, teflona, aluminija...
miniV8- Administrator
pa ono i je aluminijumsko,a srce je od gume..
Gajbica- Aktivni Član
gumigelengi pitanje?
Ja sam stavio i kardan i gumigevint:
st.lete- Član
- Broj komentara : 25
Registration date : 25.06.2009
simka i abarth 850 resenje,svak cast, od cega je kardan?
Gajbica- Aktivni Član
Gumigevint od 850 ili kombi, poluosovine i kardan od simke .
st.lete- Član
pa to srce gumeno i sve da bude u jednom komadu?Gajbica je napisao/la:pa ono i je aluminijumsko,a srce je od gume..
miniV8- Administrator
Gumeni dio služi za ublažavanje napetosti, udaraca, kod bržega starta naprimjer, da njega nema brže bi se prirubnica pojela ili potrošila te bi ostali dijelovi patili veću napetost, a sad neznam ako je netko pokušao sve odradit u jednome dijelu.
Gost- Gost
i sad razmisli,sta bi time dobio?miniV8 je napisao/la:pa to srce gumeno i sve da bude u jednom komadu?Gajbica je napisao/la:pa ono i je aluminijumsko,a srce je od gume..
Gajbica- Aktivni Član
Ako se dobro sjećam znam da je fiat 850 imao jače djunte, tj. barem vijci su bili za ključ 15 ili 17. Možda je imao i jače prirubnice. Inače meni se na 850 i nisu toliko trošile prirubnice, djunte pogotovo ne. Istroši se guma malo lupa kad ideš u rikverc, ali za normalnu vožnju nije problem.
ficutomba- Član
- Broj komentara : 27
Registration date : 06.03.2009
ne,fiat 850 i ficini kombiji imaju vece prirubnice i djunte al one ne pasuju u ficine viljuske
i M8 su, 8.8 tvrdoca
i M8 su, 8.8 tvrdoca
Gajbica- Aktivni Član
Fijo ima iste prirubnice ka fićo kombi, kako kaže Gajbica i nešto je materijal kvalitetniji a ne idu skoro nikad ako se normalno vozi
Gost- Gost
Ovdje je stvar u veličini, 850 ili fićo kombi imaju veći promjer gumigevinta i vijci su M10. Mislim da bi gumigevint uvijek trebalo zadržat jer ublažavaju vršna opterećenja transmisije (nagli start i slično).
st.lete- Član
Ma i na kraju krajeva nije to neka stvar koja odlazi svaki dan.
Ako se gumigevint i počne oštećivat primjeti se na vrijeme a ruku na srce nije neka poteškoća velika za ga zamnjenit, legneš ispod auta i ako imaš materijal i alat kod sebe odradiš to jako brzo, a bilo bi dobro imat alat za baš te stvari te po gumigevint i prirubnicu sa sobom uvijek u autu.
Ako se gumigevint i počne oštećivat primjeti se na vrijeme a ruku na srce nije neka poteškoća velika za ga zamnjenit, legneš ispod auta i ako imaš materijal i alat kod sebe odradiš to jako brzo, a bilo bi dobro imat alat za baš te stvari te po gumigevint i prirubnicu sa sobom uvijek u autu.
Gost- Gost
Gajbica je napisao/la:i sad razmisli,sta bi time dobio?miniV8 je napisao/la:pa to srce gumeno i sve da bude u jednom komadu?Gajbica je napisao/la:pa ono i je aluminijumsko,a srce je od gume..
ako sam dobro shvatio nazubljenost koja ide ma poluosovinu je na gumigevintu? znači prijenos je preko gume na željezo, jel tako e pa ako se da napraviti iz jednog komada a da nije guma onda nebi trebalo pucati... neznam ispravite me ako griješim,
miniV8- Administrator
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Similar topics
» Pitanje Pitanje zezanje !!
» Bregaste pitanje
» Pitanje oko vakuma!
» Ventili pitanje?
» Pitanje fiat 850
» Bregaste pitanje
» Pitanje oko vakuma!