ČUVANJE OD KOROZIJE
+2
Tunja
Hrki
6 posters
ČUVANJE OD KOROZIJE
Korozija vanjskih povrsina motornih vozila je u zimskom periodu je pojacana.Razlog su u prvom redu kolicine atmosverskih taloga i nagle promjene temperature sto izaziva pojacanu kondenzaciju vlagePosipanje prometnica kuhinskom soli,sto se primjenjuje zmi u cilju topljenja leda isto tako ima uticaj na koroziju.Natrijumklorid u kombinaciji sa vlagom i necistcama,koje se zadrzavju na doljnjem djelu vozila pruza idealne uslove za pojavljivanje korozije i njeno napredovanje.Mada vlasnike vozila vise zanima vanjski izgled vozila,puno je opasnija korozija na mjestima koje se ne vide,kao sto je doljni prostor vozila,brave,drtaci vrata i branika,ukrasni poklopci na na kotacima,međuprostori vrata itd.
Šta treba poduzeti da naovim mjestima ne dođe do korozije? Dolnje limene povrsine vozila-kao sto su pod kabine,ispušna cjev, blatobrani i slični-treba predhodno dobro oprati i ocistiti od hrđe.Poslja toga na suhu povrsinu treba nanjeti zaštitni-premaz na bazi metalnog cinla u prahu.Ovaj tip premaza se lako nanosi i brzo se suši,dobro prianja i otporan je na mehanička oštečenja.
Posao oko stavljanja zastitnog sloja bilo kog sretstva nije lak i zahtjeva odrđenu stučnostTo ne mogu sa punim uspjehom da da obave nekvalificirana lica.Samo čiščenje zarđalih povrsina traje dugo,pogotovo ako se ne koristi pogodan alat.na primjer,čelična četka i slično.Zato je najbolje da se obratite servisima koji se stime bave.Oni su opremljeni,imju izviježbano osoblje,pa je čiščenje i prešpricivanje brzo i kvalitetno.
Posto vecina vozila tjekom zime ostaju vani treba zastiti karoseriju.Za obojene povrsine školjke ,dovoljno je poslje svakog pranja upotrijebiti razne auto-polire koji se u tu svrhu izrađuju i štite karoseriju na taj način što ne omogucuje zadrzavanje vlage i nečistoče.
Kako očistiti vec zahrđale branike - pitaju se mnogi vozači?Nacina ima vise : trljanje metalnom vunom,čeličnom četkom ili nekim drugim kemiskim sretstvom za ciscenje metalnih površina.Siguran sam da se sa metalnom vunom ili čeličnom četkom brže skinuti hrđa,ali to ipak ne preporucujem.Tada lako moze doci i doveceg ostecenja kromiranih površina iako branici prividni izgledaju sasvim ljepo.Bolje je da se malo vise pomucite dužimtrljanjem branika uz pomoc neke tekucine ili paste sto se specijalno upotrebljavaju u tu svrhu i lako nabavlja u svim dučanima.
Ukrasne djelove treba poslje čiščenja i odmaščivanja premazati antikorozionim sredstvom.Jedan od ovakvih proizvoda pod komercijalnim sredstvom nazivom STOP može se naci kod nas na tržištu.Takav zaštitni film ,koji ovaj proizvod ostavlja na metalnoj pvršini,potpino je providan i niukoliko ne mjenja izgled sjajnih ukrasnih djelova.Osim toga zastitni sloj se ne skida pri pranju pa je zato višestuko praktičan.
Šta treba poduzeti da naovim mjestima ne dođe do korozije? Dolnje limene povrsine vozila-kao sto su pod kabine,ispušna cjev, blatobrani i slični-treba predhodno dobro oprati i ocistiti od hrđe.Poslja toga na suhu povrsinu treba nanjeti zaštitni-premaz na bazi metalnog cinla u prahu.Ovaj tip premaza se lako nanosi i brzo se suši,dobro prianja i otporan je na mehanička oštečenja.
Posao oko stavljanja zastitnog sloja bilo kog sretstva nije lak i zahtjeva odrđenu stučnostTo ne mogu sa punim uspjehom da da obave nekvalificirana lica.Samo čiščenje zarđalih povrsina traje dugo,pogotovo ako se ne koristi pogodan alat.na primjer,čelična četka i slično.Zato je najbolje da se obratite servisima koji se stime bave.Oni su opremljeni,imju izviježbano osoblje,pa je čiščenje i prešpricivanje brzo i kvalitetno.
Posto vecina vozila tjekom zime ostaju vani treba zastiti karoseriju.Za obojene povrsine školjke ,dovoljno je poslje svakog pranja upotrijebiti razne auto-polire koji se u tu svrhu izrađuju i štite karoseriju na taj način što ne omogucuje zadrzavanje vlage i nečistoče.
Kako očistiti vec zahrđale branike - pitaju se mnogi vozači?Nacina ima vise : trljanje metalnom vunom,čeličnom četkom ili nekim drugim kemiskim sretstvom za ciscenje metalnih površina.Siguran sam da se sa metalnom vunom ili čeličnom četkom brže skinuti hrđa,ali to ipak ne preporucujem.Tada lako moze doci i doveceg ostecenja kromiranih površina iako branici prividni izgledaju sasvim ljepo.Bolje je da se malo vise pomucite dužimtrljanjem branika uz pomoc neke tekucine ili paste sto se specijalno upotrebljavaju u tu svrhu i lako nabavlja u svim dučanima.
Ukrasne djelove treba poslje čiščenja i odmaščivanja premazati antikorozionim sredstvom.Jedan od ovakvih proizvoda pod komercijalnim sredstvom nazivom STOP može se naci kod nas na tržištu.Takav zaštitni film ,koji ovaj proizvod ostavlja na metalnoj pvršini,potpino je providan i niukoliko ne mjenja izgled sjajnih ukrasnih djelova.Osim toga zastitni sloj se ne skida pri pranju pa je zato višestuko praktičan.
Hrki- Administrator
- Broj komentara : 6516
Registration date : 18.02.2009
Re: ČUVANJE OD KOROZIJE
za nas nestručne..i tankog đepa,dosta tankog đepa..koji žele imat fiću zdravijeg što duže..kako i na koji način zaštititi podove, blatobrane..za pragove znam da je dobro ulit staro motorno ulje, al kako te površinske dijelove što bolje zaštititi? hvala
Tunja- Aktivni Član
- Broj komentara : 112
Registration date : 04.03.2013
Mene isto to zanima jer sam u slicnoj financijskoj situaciji, al vidim da nema bas odgovora
vjex_MJ- Član
- Broj komentara : 50
Registration date : 25.09.2015
Kupio sam si bitumena i udri hahah
Tunja- Aktivni Član
- Broj komentara : 112
Registration date : 04.03.2013
Za pragove postoje vosak sprey.Nakrcas u sve moguće rupe i nemaš brige.Stime da montiras nove pragove jer nikakve koristi da na staro i loše krcat. Šta se tiče podova prvo dvokomponentna temeljna zatim boja i preko svega plastobit. pop mogućnosti za farbanje da preko svega možeš ponovo ofarbati u boju auta.ista stvar i za unutrašnje blatobrane
Hrki- Administrator
- Broj komentara : 6516
Registration date : 18.02.2009
Jel taj vosak sprey ima kakvu slicnost sto se tice davanja rezultata sa silikonskim uljem (isto kao sprej), jer to imam doma ali jos nisam isprobao. Pise: nemasno mazivo za spojeve, brave, antene...
vjex_MJ- Član
silikonsko ulje je ulje za podmazivanje koliko ja znam nesto slično WD40 tako da ti to po meni nije ni blizu vosku u spreju za zaštitu od korozije.... koliko ja znam... imaš google i guglaj.....
muhaaa- MODERATOR SPAMER
- Broj komentara : 13
Registration date : 14.07.2015
vjex_MJ- Član
ja bih svima preporucio mast za podmazivanje sajli u liftovima, to kod nas ima u svakoj prodavnici autodijelova i vrlo rado se upotrebljava na zasticivanju oldteimera
fico.ba- Aktivni Član
- Broj komentara : 158
Registration date : 20.06.2014
Ja sam sebi koristio vosak u spreju znači sprej je 750ml i ima crijevo dugo 1 metar i nema šupljine u koju vosak nedođe na vrhu crijeva je rasprskavajuća mlaznica i nema straha za koroziju
Zloćko- MODERATOR SPAMER
- Broj komentara : 6968
Registration date : 14.12.2010