ispusni sistem grane
+6
Zloćko
Zoki
johan
prka126
Hrki
nedo
10 posters
Stranica 1 / 1.
ispusni sistem grane
evo c/p sa jednog foruma
Upravo da dodamo nekoliko detalja na koji nacin izabrati auspuh i zeljene performanse;
Naravno dimenzije ispusnih grana diktira bregasta osovina kao i zapremina pojedinog cilindra.
Krenimo i objesnimo cemu sluzi ispusni sistem 4-2-1 i 4-1.
Najbolje rezultate za cestovnu voznju i pokrivanje veceg dijela okreteja nizi - visi daje nam sistem 4-2-1.
Za visoke preformase iskljucivo cemo koristiti sistem 4-1 koj je najidelniji od srednjih ka visokim okretajim
gdje postize pik svoje rezonacije.
Navescemo slobodan primjer i dimenzije auspuha za FIAT 850 s VW motorom, azpremine 1.8l - DARIO
Namjena - DRAG RACE
4-1 sistem auspuha
1.8l zapremina
284° stupanj bregaste osovine (predpostavka)
7600 RPM PIK snage
priblizne dimenzije s korekcijom od max 5%
540mm duzina pojedinih ispuha po cilindru
45mm nutarnji promjer pojedinih ispuha po cilindru
180mm duzina dijela ispuha gdje se spajaju sve ispusne cijevi - sabirnica
62mm nutranji promjer sabirnog kolektora
430mm daljni nastavak cijevi koja se nastavlja od sabirnog dijela...
nadam se da ce nekom pomoc pozz
Upravo da dodamo nekoliko detalja na koji nacin izabrati auspuh i zeljene performanse;
Naravno dimenzije ispusnih grana diktira bregasta osovina kao i zapremina pojedinog cilindra.
Krenimo i objesnimo cemu sluzi ispusni sistem 4-2-1 i 4-1.
Najbolje rezultate za cestovnu voznju i pokrivanje veceg dijela okreteja nizi - visi daje nam sistem 4-2-1.
Za visoke preformase iskljucivo cemo koristiti sistem 4-1 koj je najidelniji od srednjih ka visokim okretajim
gdje postize pik svoje rezonacije.
Navescemo slobodan primjer i dimenzije auspuha za FIAT 850 s VW motorom, azpremine 1.8l - DARIO
Namjena - DRAG RACE
4-1 sistem auspuha
1.8l zapremina
284° stupanj bregaste osovine (predpostavka)
7600 RPM PIK snage
priblizne dimenzije s korekcijom od max 5%
540mm duzina pojedinih ispuha po cilindru
45mm nutarnji promjer pojedinih ispuha po cilindru
180mm duzina dijela ispuha gdje se spajaju sve ispusne cijevi - sabirnica
62mm nutranji promjer sabirnog kolektora
430mm daljni nastavak cijevi koja se nastavlja od sabirnog dijela...
nadam se da ce nekom pomoc pozz
nedo- Aktivni Član
- Broj komentara : 259
Registration date : 19.02.2009
Re: ispusni sistem grane
evo malo sam svrljao po netu i nasao na nesto zanimljivo o granam ima 5 stranica
http://www.team-integra.net/sections/articles/showArticle.asp?ArticleID=2
sve je uredno popraceno slikama mozda nekom dobro dode
ps na engleski je al ima dosta slika z aone kojima engleski nije jaca strana <--morao sam ga i ja isprobat bas je super
http://www.team-integra.net/sections/articles/showArticle.asp?ArticleID=2
sve je uredno popraceno slikama mozda nekom dobro dode
ps na engleski je al ima dosta slika z aone kojima engleski nije jaca strana <--morao sam ga i ja isprobat bas je super
nedo- Aktivni Član
- Broj komentara : 259
Registration date : 19.02.2009
bravo nedo
Hrki- Administrator
- Broj komentara : 6516
Registration date : 18.02.2009
Guest- Gost
Meni je na fićolinu ispuh 4 u 1, sa originalnim loncem od 850 speciala, ali nisam zadovoljan sa zvukom i još se lonac raspa, tako da sad razmišljam o novom loncu šta i kako....
Gost- Gost
dobre ideje hvala rafo sad imam od neceg kreniti
johan- Moderator
- Broj komentara : 1955
Registration date : 11.08.2009
NightRider je napisao/la:Meni je na fićolinu ispuh 4 u 1, sa originalnim loncem od 850 speciala, ali nisam zadovoljan sa zvukom i još se lonac raspa, tako da sad razmišljam o novom loncu šta i kako....
Guest- Gost
Ispušni sustav
Za lakše disanje motora potreban nam je pravilno podešen ispušni sustav. Kod tuninga vezanog za povecanje snage i okretnog momenta vrijedi pravilo da što više hladnog zraka ude u motor, te brzo i izade. Dobar ispušni sustav nam omogucuje brzo rješavanje ispušnih plinova. Kod sustava za ispuh razlikujemo nekoliko komponenti: grana, katalizator, rezonator i zadnji lonac.
Za ispušnu granu je najbolje da bude od inoxa, i to takva da su cijevima spojeni cilindri koji rade u istom taktu (grana kod 4-cilindricnog motora je spojena u 4-2-1).
Katalizator služi cišcenju potrošenih ispušnih plinova iz motora da bi bili ekološki prihvatljiviji. Postoji puno rasprava da li skidanje katalizatora s novih motora znaci i više snage, jer su današnji katalizatori znatno protocniji. Rezonator, smješten uzduž ispušne cijevi, služi da smanji vibracije i zvukove koji dolaze iz motora. Ispušna cijev bez rezonatora može poboljšati protok zraka (povecanje snage), ali ce zvuk biti znatno jaci.
Zadnji sportski lonci mijenjaju zvuk motoru i izgled zadnjeg dijela vozila, te je pravilnim odabirom promjera i velicine cijevi moguce pridonijeti i povecanju snage i okretnog momenta, bar u malim pomacima. Prevelikim promjerom cijevi dobivamo na zvuku, ali sasvim sigurno se gube performanse.
Za lakše disanje motora potreban nam je pravilno podešen ispušni sustav. Kod tuninga vezanog za povecanje snage i okretnog momenta vrijedi pravilo da što više hladnog zraka ude u motor, te brzo i izade. Dobar ispušni sustav nam omogucuje brzo rješavanje ispušnih plinova. Kod sustava za ispuh razlikujemo nekoliko komponenti: grana, katalizator, rezonator i zadnji lonac.
Za ispušnu granu je najbolje da bude od inoxa, i to takva da su cijevima spojeni cilindri koji rade u istom taktu (grana kod 4-cilindricnog motora je spojena u 4-2-1).
Katalizator služi cišcenju potrošenih ispušnih plinova iz motora da bi bili ekološki prihvatljiviji. Postoji puno rasprava da li skidanje katalizatora s novih motora znaci i više snage, jer su današnji katalizatori znatno protocniji. Rezonator, smješten uzduž ispušne cijevi, služi da smanji vibracije i zvukove koji dolaze iz motora. Ispušna cijev bez rezonatora može poboljšati protok zraka (povecanje snage), ali ce zvuk biti znatno jaci.
Zadnji sportski lonci mijenjaju zvuk motoru i izgled zadnjeg dijela vozila, te je pravilnim odabirom promjera i velicine cijevi moguce pridonijeti i povecanju snage i okretnog momenta, bar u malim pomacima. Prevelikim promjerom cijevi dobivamo na zvuku, ali sasvim sigurno se gube performanse.
Guest- Gost
Ovakve ispušne grane sam vidija u Padovi, kopija abarthovih, kvaliteta im je nažalost nula, jako brzo popucaju, tako da mislim da je puno bolje sam radit ove grane.......
Gost- Gost
U predhodnom postu poslednja slika sa desna, u drugom redu..e takve su se grane i lonci pravili kod mene..tj. u mom gradicu, ali nisam usao u trag ko je to radio, i ja imam dve takve, ali ih je zub vremena naceo, ono sto mogu reci da je zvuk sasvim dobar i svakako doprinesu poboljsanju motoristike
Zoki- Član
- Broj komentara : 66
Registration date : 27.07.2011
https://2img.net/r/ihimg/photo/my-images/46/fiat850abarth.jpg/ ovo mi izgleda strava a mislim da tako i zvuči jednostavno super stvar!!
Zloćko- MODERATOR SPAMER
- Broj komentara : 6968
Registration date : 14.12.2010
Koliko naprimjer košta ovaj https://2img.net/r/ihimg/photo/my-images/696/aba0488abarthexhaustpip.jpg/ auspuh?
Ćofi- Starosjedioc Foruma
- Broj komentara : 2740
Registration date : 28.11.2009
NightRider je napisao/la:Ovakve ispušne grane sam vidija u Padovi, kopija abarthovih, kvaliteta im je nažalost nula, jako brzo popucaju, tako da mislim da je puno bolje sam radit ove grane.......
neko je spominjal da takve grane i lonci koštaju cca 200e ... kaj je fakat to toliko nekvalitetno?? jer ima ko kakvu granu iz padove na autu??
Abarth- Aktivni Član
- Broj komentara : 647
Registration date : 16.04.2009
grane mogu pucati isključivo ako nisu dobro montirane i pričvrčćene na lonac ili ako lonac nije pričvrčćen za karter kako treba.
Zloćko- MODERATOR SPAMER
- Broj komentara : 6968
Registration date : 14.12.2010
original ili original kopije na ( zlocko zne vise):
http://www.abarth-online.de/epages/62098439.sf/de_DE/?ViewAction=View&ObjectID=11732028
http://www.abarth-online.de/epages/62098439.sf/de_DE/?ViewAction=View&ObjectID=11732028
Zadnja promjena: davor-frankenwinnie 967; 14/1/2013, 16:53; ukupno mijenjano 1 put.
gost 1- Aktivni Član
- Broj komentara : 770
Registration date : 22.11.2012
po stoti put citajte forum ovaj link sam davno okacio u "korisne linkove" pa da se izvadi glava iz guzice vidili bi svasta lipa evo 4u1 po naj povoljnijoj cjeni
http://www.500mania.it/ns/index.php/north_america_store_eng/prodotti/fiat-600/twin-outlet-exhaust-for-fiat-601.html po ko zna koji put
http://www.500mania.it/ns/index.php/north_america_store_eng/prodotti/fiat-600/twin-outlet-exhaust-for-fiat-601.html po ko zna koji put
Stranica 1 / 1.