I tako je to krenulo...
+2
Lav
Filip
6 posters
Stranica 1 / 1.
I tako je to krenulo...
Pricali jedan dan frend i ja kak bi bilo super kupiti neki mali i slabi auto na zadnji pogon, pa ga malo dotjerati... Reko, ili Peglica ili Fico. A buduci da je frend u to vrijeme pricao kak mu je djed ostavio svojeg Ficu (navodno je on i prvi vlasnik) reko ajd da vidimo. I krene prica, ono standardno dok gledas auto... "Kilometraza je originalna, ima samo 30k km, auto nije nikad lupljen..." itd. Naravno da nismo bas svemu vjerovali, ali reko ajd, za male pare ga daje, zasto ne? Bar cemo imat po cemu sarafiti! Naravno, auto je bio udaren, sto je jasno vidljivo iz razlicitih prednjih svjetala, ali to nam tada nije bilo bitno... Imali smo zanimaciju A tada je to izgledalo ovako...
Boja je bila blijeda, ali auto je palio od prve... Nije bio registriran vec godinu dana pa je to bio dobar znak Nakon nekog vremena (dok smo sakupili novce) ode auto i na lakiranje... Lose smo odabrali, nazalost, tako da nije idealno napravljen posao (pragove smo mijenjali, trebalo je na jos par mjesta sanirati hrdju ali to je sfusario). Ali nakon toga je ipak auto bolje izgledao, sto je vidljivo iz ove slike:
Vanjski retrovizor smo nabavili, to je mislim da starog Jugica, morali smo imati bar jedan vanjski jer nas nije pustao na Tehnickom. Nazalost, na tehnickom smo isto tako saznali da je majstor "preskocio" jos nesto sto je trebao sanirati, a to je ovo:
Pod nije cijeli takav trul i hrdjav, ali taj dio je vjerojatno nekada davno dobio udarac i to je posljedica... Buduci da bas i nismo neki tajkuni, a vicni smo "uradi sam" metodama, popigao sam jedan lim, malo smo obrezali hrdju na tom mjestu, zanitali i premazali antirostom i bitumenom. I danas drzi I, nakon svega toga, napokon smo ga i registrirali, pa smo s ponosom poslikali unutrasnjost i auto izvana. Prva voznja mu je bila KC-ZG-KC, dakle kojih 160-180km, uz pauzu od sat vremena jer smo isli s frendom na kavu Slike:
Eto, to bi bila nasa kratka pricica. Buduci da sam ja student, a on otac dvoje djece nije bas da mozemo usparati neke velike novce, ali trudimo se... Na ovom autu ucimo kako i zasto sve radi Plan je isprva bio sve razmontirati i preurediti malo modernije, ali tek dok smo ga kupili i pogledali knjiziu smo shvatili da je Oldie i bilo nam je zao tako nesto unistiti...
Boja je bila blijeda, ali auto je palio od prve... Nije bio registriran vec godinu dana pa je to bio dobar znak Nakon nekog vremena (dok smo sakupili novce) ode auto i na lakiranje... Lose smo odabrali, nazalost, tako da nije idealno napravljen posao (pragove smo mijenjali, trebalo je na jos par mjesta sanirati hrdju ali to je sfusario). Ali nakon toga je ipak auto bolje izgledao, sto je vidljivo iz ove slike:
Vanjski retrovizor smo nabavili, to je mislim da starog Jugica, morali smo imati bar jedan vanjski jer nas nije pustao na Tehnickom. Nazalost, na tehnickom smo isto tako saznali da je majstor "preskocio" jos nesto sto je trebao sanirati, a to je ovo:
Pod nije cijeli takav trul i hrdjav, ali taj dio je vjerojatno nekada davno dobio udarac i to je posljedica... Buduci da bas i nismo neki tajkuni, a vicni smo "uradi sam" metodama, popigao sam jedan lim, malo smo obrezali hrdju na tom mjestu, zanitali i premazali antirostom i bitumenom. I danas drzi I, nakon svega toga, napokon smo ga i registrirali, pa smo s ponosom poslikali unutrasnjost i auto izvana. Prva voznja mu je bila KC-ZG-KC, dakle kojih 160-180km, uz pauzu od sat vremena jer smo isli s frendom na kavu Slike:
Eto, to bi bila nasa kratka pricica. Buduci da sam ja student, a on otac dvoje djece nije bas da mozemo usparati neke velike novce, ali trudimo se... Na ovom autu ucimo kako i zasto sve radi Plan je isprva bio sve razmontirati i preurediti malo modernije, ali tek dok smo ga kupili i pogledali knjiziu smo shvatili da je Oldie i bilo nam je zao tako nesto unistiti...
Gost- Gost
Re: I tako je to krenulo...
ljepa priča,i sad to uradite i auto če vam trajat.
nači ta rđa se da riješit iako je auto pofarban izvana,pa ste namiru,a ovako če se samo širit.
nači ta rđa se da riješit iako je auto pofarban izvana,pa ste namiru,a ovako če se samo širit.
Gost- Gost
Kolega uzivao sam citajuci ovo predstavljenje fice... Drago mi je da nas ima svakim danom sve vise koji volimo ovakve aute..I zato samo naprijed,cuvajte ga ti i tvoj prijatelj i sluzit ce vas jos godinama! A rezultat svih radova i truda oko njega je kad prodjes ulicom pa se svatko okrene i bar malo gleda za tobom! Ili kad dijete kaze tati dok ga drzi za ruku,''tata vidi fico''... Zato puna podrska od mene! Zivjeli
Super je fićo.
E majstori majstori, kako li ga samo preskaču! Nisu baš neki majstori.
Baš ste morali nabavit vanjski retrovizor, znam da kolega Zoran nema vanjski retrovizor te nisu ga vraćali natrag, da ga postavi, svašta.
A ovakav volan mi je prejak!
E majstori majstori, kako li ga samo preskaču! Nisu baš neki majstori.
Baš ste morali nabavit vanjski retrovizor, znam da kolega Zoran nema vanjski retrovizor te nisu ga vraćali natrag, da ga postavi, svašta.
A ovakav volan mi je prejak!
Gost- Gost
Jole, nazalost bas pise u pravilniku da ga moras imati, cak i ako je oldtimer (provjerio ja). Mogli smo riskirati i ne postaviti, ali onda te moze svaki policajac koji te zaustavi (a znate valjda i sami kako gledaju cim vide Ficu) poslati na izvanredni tehnicki... Naravno, kad bi prosli ovaj tehnicki
I da, sad primjecujem da u prici fali jos jedan detalj... Majstor je trebao srediti i komad hrdje kod motora, pa nije... To sam sad u pregovorima s jednim drugim da sto jeftinije prodjemo, ali vidjet cemo jos kako ce to proci.
I da, sad primjecujem da u prici fali jos jedan detalj... Majstor je trebao srediti i komad hrdje kod motora, pa nije... To sam sad u pregovorima s jednim drugim da sto jeftinije prodjemo, ali vidjet cemo jos kako ce to proci.
Gost- Gost
E to za retrovizor mi je baš čudno, kako kažem kolega ga nema i nije bilo problema na tehničkom, a isto tako nema ni sva četiri žmigavca, ja naprimjer ni na stojadinu nemam sva četiri žmigavca, te rekao kolega da ga nisu zafrkavali zbog toga, a neznam, možda ovisi od stanice do stanice za tehnički pregled.
Jer ako se ne varam pojedina godišta automobila nisu niti imala te stvari, ali oni se vjerojatno vežu na novije modele na kojima postoje iste pa zbog toga vraćaju natrag. Ali nisam siguran baš za to, jer koliko fića vidih ili ostalih automobila pa nemaju retrovizor vanjski.
E majstori majstori, baš sam jučer pričao s jednim lakirerom, rekoh mu da točno znam što bi se desilo kad bi im ostavio fićo na farbanju, nebi bio pofarban kako treba, na nekim mjestima, a desilo se i čovijeku, ja se uvjerio dva puta, očima vidio, da se ne ofarba dobro, jer ako se je lakireru teško sagnut, kleknut na pod te pošpricat dobro kolone, pragove, odiza zadnju dasku, rub oko vratiju, onda nemamo o čemu pričat, ako mi sami sredimo fićeka i pripremimo za farbanje još gora stvar, ma i da ga oni pripremaju te poslje farbaju nemogu reć da je to tako ili da nisu stigli ofarbat ili nać neki razlog, za badava se čovijek muči i restaurira dio po dio kad mu se loše ofarba, a znamo i sami da je najbolje ofarbat u komori, pošpricaš, ostaviš dva sata da se osuši i ideš doma, šta da se mi zezamo oko toga i da sami farbamo, te pazi na muhe, na prašinu, ja naprimjer nemam ni alata, sve nabavi i onda kad ga odfuraš kod autokarosera najradije bi rekli što će ti stara kanta te sfušare sve, em ih se DOBRO plati pa sfušare.
E di su nestali stari majstori, ima ih još ali jako malo te se baš zbog toga trebamo borit i tjerat ovo sve naprijed da se ne izgube stari zanati i vještine. Najlakše je danas sve spojit na kompjuter i pokupit čovijeku pare samo za spajanje na kompjuter, a da ne govorim još za popravak.
Jer ako se ne varam pojedina godišta automobila nisu niti imala te stvari, ali oni se vjerojatno vežu na novije modele na kojima postoje iste pa zbog toga vraćaju natrag. Ali nisam siguran baš za to, jer koliko fića vidih ili ostalih automobila pa nemaju retrovizor vanjski.
E majstori majstori, baš sam jučer pričao s jednim lakirerom, rekoh mu da točno znam što bi se desilo kad bi im ostavio fićo na farbanju, nebi bio pofarban kako treba, na nekim mjestima, a desilo se i čovijeku, ja se uvjerio dva puta, očima vidio, da se ne ofarba dobro, jer ako se je lakireru teško sagnut, kleknut na pod te pošpricat dobro kolone, pragove, odiza zadnju dasku, rub oko vratiju, onda nemamo o čemu pričat, ako mi sami sredimo fićeka i pripremimo za farbanje još gora stvar, ma i da ga oni pripremaju te poslje farbaju nemogu reć da je to tako ili da nisu stigli ofarbat ili nać neki razlog, za badava se čovijek muči i restaurira dio po dio kad mu se loše ofarba, a znamo i sami da je najbolje ofarbat u komori, pošpricaš, ostaviš dva sata da se osuši i ideš doma, šta da se mi zezamo oko toga i da sami farbamo, te pazi na muhe, na prašinu, ja naprimjer nemam ni alata, sve nabavi i onda kad ga odfuraš kod autokarosera najradije bi rekli što će ti stara kanta te sfušare sve, em ih se DOBRO plati pa sfušare.
E di su nestali stari majstori, ima ih još ali jako malo te se baš zbog toga trebamo borit i tjerat ovo sve naprijed da se ne izgube stari zanati i vještine. Najlakše je danas sve spojit na kompjuter i pokupit čovijeku pare samo za spajanje na kompjuter, a da ne govorim još za popravak.
Gost- Gost
kod mene nije bilo problčema jer je auto bio registriran za 4 osobe ako nije imao vanjski,a ako je bio onda su davali za pet osoba.
mene nisu ništa pitali uvezi retrovizora,makar sam mu ja rekao da je bio bez original,kad je izašao iz fabrike.
mene nisu ništa pitali uvezi retrovizora,makar sam mu ja rekao da je bio bez original,kad je izašao iz fabrike.
Gost- Gost
Pa, i moj je original bez njega, ali jednostavno tako pise u pravilniku... A buduci da nam je na tehnickom bio neki mlad lik (cca mojih godina) drzao se pravilnika i za najmanje sitnice.
Gost- Gost
ma to su kr...ni nesposobni isti zakoni ne vrijede u Splitu,Zagrebu i Rijeci a ako automobil nije imao pojaseve,retrovizor ili u mom slucaju vespa zmigavce(koji zmigavci 59god) ne trbas niti ih moras imati a on ako ne zna neka zove kolegu,a opet ponavljam sefa ma koga hoce te neka pogleda pravila ponovno a ako nezna neka zove centar motornih vozila Hrvatske,tu su mi zanimljive stvari rekli te mi se smijali kave probleme sam imao,drugi put da ih prijavim (ove nesposobne u Splitu) te su mi rekli te dojdem u Zagreb na pregled a ako automobil zbilja je ok a ovi kake platit ce sve troskove+tehnicki pregled
osobno su me davili za felge stavio sam vece ali sa recimo 195/55/15 stavio sam 205/45/16 sto je sljedeca TVORNICKA DIMENZIJA koji moraju upisati u knjizicu vozila bez ikakvih drugih komplikacija na teh pregledu eee nes majci mene je satrao vracao me tri puta izmisljao toplu,hladnu vodu ali nisam mu dao ni kune te me nakraju pustio da bi poslje saznao da sam mogao da ga prijavim jel nema pravo da izvodi te gluposti i glumi svevišnjega radi dimenzija koje su tvornicke da sam stavio 205/40/16 onda da ali ako je tvornica dimenzija ili bez retrovizora onda moze da ti puše u gu..cu
p.s. samo trebas da provjeris od kad je vanjski ljevi retrovizor postao obaveza na svakom automobilu te ako ti je fićo stariji drugi put mu daj dvije vaspitne i ne odustaj o svog orginalnog automobila
osobno su me davili za felge stavio sam vece ali sa recimo 195/55/15 stavio sam 205/45/16 sto je sljedeca TVORNICKA DIMENZIJA koji moraju upisati u knjizicu vozila bez ikakvih drugih komplikacija na teh pregledu eee nes majci mene je satrao vracao me tri puta izmisljao toplu,hladnu vodu ali nisam mu dao ni kune te me nakraju pustio da bi poslje saznao da sam mogao da ga prijavim jel nema pravo da izvodi te gluposti i glumi svevišnjega radi dimenzija koje su tvornicke da sam stavio 205/40/16 onda da ali ako je tvornica dimenzija ili bez retrovizora onda moze da ti puše u gu..cu
p.s. samo trebas da provjeris od kad je vanjski ljevi retrovizor postao obaveza na svakom automobilu te ako ti je fićo stariji drugi put mu daj dvije vaspitne i ne odustaj o svog orginalnog automobila
Eh, kaj mogu.. .Sad gotovo, buduci da smo busili rupe vise nikako ne dolazi u obzir skidati ga...
Gost- Gost
Očito ne vrijede zakoni u svim županijama isto.... Ja nemam ni retrovizore ni pojase a ni sva četiri žmigavca. I nitko me na tehničkom nije ni pital za to, a poznato je da su naši tehnički pregledi na sjeverozapadu rigorozni. Po meni ako je auto oldtimer bezveze stavljat nesto sto nije originalno i čega u to doba nije bilo. Eh ta naša Hrvatska....
jasmin.ck- Aktivni Član
- Broj komentara : 628
Registration date : 15.04.2009
Dobar Vam je figuar, još će on propelati puuunoooo km na studentskim relacijama i šire. Kaj se tiče pojaseva, vanjskih retrovizora ne bi bilo loše da se stavi link pa da pročitamo kaj piše, jer se sjećam kako je mislim da u Slavoniji, vozać fiće imao frku na prijelazu u Mađarsku jer nije imao vanjski retrovizor.
Ma dobro, bitno da fićo odlično izgleda.
Ma dobro, bitno da fićo odlično izgleda.
JURICA- Aktivni Član
- Broj komentara : 649
Registration date : 30.04.2009
Hmm... Link ti nemam za to, fora je u tome da smo to čitali zajedno tamo u centru iz njihovog priručnika. Oldtimeri su oslobođeni nekih stvari (recimo, žmigavci ne moraju biti žuti nego mogu i crveni, ne trebaju imati svjetlo za vožnju unazad...) ali za retrovizore piše da mora imati barem jedan vanjski i jedan unutarnji.
Pojaseve naš ima serijski, ali smo ih privremeno maknuli, planiramo stavit zatezajuće umjesto originalnih. Ljepše izgleda a i funkcionalnije je.
Pojaseve naš ima serijski, ali smo ih privremeno maknuli, planiramo stavit zatezajuće umjesto originalnih. Ljepše izgleda a i funkcionalnije je.
Gost- Gost
Eto, dugo nista nije pisano, pa da malo dopunim... Promijenjen je kompletni kocioni sistem, cilindri, pakne, dobosi, crijeva, sve novo. To je radjeno jos u sedmom mjesecu al nikako dopuniti. A sad auto ceka piksiranje i promjena amortizera, to cemo dok se dogovorimo s majstorom.
I jos jedna dopuna, frend s kojim sredjujem Ficeka je kupio Peglicu iz '90., al to cemo vidjeti jos dal ce se sto raditi, moje misljenje je da bi ipak terbalo prvo srediti Ficeka do kraja.
I jos jedna dopuna, frend s kojim sredjujem Ficeka je kupio Peglicu iz '90., al to cemo vidjeti jos dal ce se sto raditi, moje misljenje je da bi ipak terbalo prvo srediti Ficeka do kraja.
Gost- Gost
Sve pohvale na trudu i radu!
Kočnice, amortizeri i piksiranje čekaju i mene, al s obzirom da još nisam ni krenul u restauraciju, lakše je nabrojit kaj ne mislim radit...
Samo tak i dalje nastavite pa budu i fićek i pegla tip-top!
Kočnice, amortizeri i piksiranje čekaju i mene, al s obzirom da još nisam ni krenul u restauraciju, lakše je nabrojit kaj ne mislim radit...
Samo tak i dalje nastavite pa budu i fićek i pegla tip-top!
Camshaft- Starosjedioc Foruma
- Broj komentara : 4420
Registration date : 10.09.2009
daj nam malo slika stavi da vidimo jel se promjenio fićo šta!
miniV8- Administrator
- Broj komentara : 5166
Registration date : 20.07.2009
Pa, nije se izvana nista mijenjalo od skupa u ZG, nakon toga su samo kocnice sredjene i to je to. A slika sa skupa ima u temi tamo, ovaj je nas:
http://www.net.hr/2009/05/23/0101007.28.jpg
http://www.net.hr/2009/05/23/0101007.28.jpg
Gost- Gost
Stranica 1 / 1.