FRIZIRANI FIČO
+5
danijel 76
Miljenko
Filip
johan
Hrki
9 posters
Stranica 1 / 1.
FRIZIRANI FIČO
Zastava 750 ili fičo-kako se popularno naziva ovo nase narodno vozilo dostize maksimalnu brzinu 110 kilometara na sat.posljedninjh godina se u italiji,pa i mod nas,preuređuju motori na fiči koji mu omogucuju znatno vece brzine, "Abarth" iz Torinaslično kao i "21 maj " iz Rakovice povecavaju snagu motora na 850 kubika,stavljajuci jos neke specijalne djelove (bregastu osovinu,ventile,karburator i td.),tako da motor moze imati 40 ,50 ,60 pa cak i 80 konjskih snaga.Te takozvane "frizirane masine",zavisno od stupnja modifikacije,često imaju dodatni dio za hladnjake,disk kočnice,pa i petobrzinski mjenjač.
Kako se osjeca čovjek u fiči koji razvija 150 ,165 ,190 km na sat pa i preko toga ?Mnogi se pitaju kako se pri maksimalnoj brzini ponasa takav fičo jer prepostavljaju da na velikim brzinama ovo srazmjerno malo vozilo drhti,da se trese i da se navodno moze da raspadne.Ovako misle najvise vozači na čijim fičama vec pri brzini od 80 ili 90 km na sat neprijatno drhti upravljac ili se trese cjeli prednji trap.U friziranom fiči se pri maksimalnoj brzini osječate kao i kad se u njemu vozite sa 70 km na sat. Kod njega ni onih tzv. kriticnih brzina na sat.Razlog:vozilo je ispravno.Samo tehnički neispravnom vozilu desava se da drhti upravljač ili se trese cjeli prednji trap.Najčešči uzrok-neuravnoteženi kotači.Dovoljno je da ste samo jednu gumu zakrpali (vulkanizirali)pa da kotač izgubi svoju ravnotežu.Gume loše namontirane na oplatu (kotač)također je uzrok takvim neprijatnostima,isto tako i nepravilno istrosena guma.Uravnoteženju (balansiranju )kotačarijetko ko od svojih fiča poklanja potrebnu pažnju,oni mali olovni utezi sto se u dobro opremljenim radionicama naknadnbo pričvrščuju za ivicu otplate ( kotača) ,služe za precizno uravnoteženje cjelog kotača,na taj se nacin cuvaju gume oddinamičkih udara koji su toliko veči što je brzina kretanja vozila veča.uravnoteženjem kotača se i znatno produžava vjek trajanja u cjelom prednjem trapu.
Na kraju jos jedan podatak o "friziranom fiči" koji se kreče brzinom od 190 km na sat.Vozilo je mirno jedino ako je podloga puta sasvim ravna.Međutim,ako pri takvoj brzini naiđete na rupu ili bilo kakvu deformaciju na podlozi fičo poskoči tako jako da ga nije lako obuzdati što i za iskusne vozače nije ni malo ugodno.
Kako se osjeca čovjek u fiči koji razvija 150 ,165 ,190 km na sat pa i preko toga ?Mnogi se pitaju kako se pri maksimalnoj brzini ponasa takav fičo jer prepostavljaju da na velikim brzinama ovo srazmjerno malo vozilo drhti,da se trese i da se navodno moze da raspadne.Ovako misle najvise vozači na čijim fičama vec pri brzini od 80 ili 90 km na sat neprijatno drhti upravljac ili se trese cjeli prednji trap.U friziranom fiči se pri maksimalnoj brzini osječate kao i kad se u njemu vozite sa 70 km na sat. Kod njega ni onih tzv. kriticnih brzina na sat.Razlog:vozilo je ispravno.Samo tehnički neispravnom vozilu desava se da drhti upravljač ili se trese cjeli prednji trap.Najčešči uzrok-neuravnoteženi kotači.Dovoljno je da ste samo jednu gumu zakrpali (vulkanizirali)pa da kotač izgubi svoju ravnotežu.Gume loše namontirane na oplatu (kotač)također je uzrok takvim neprijatnostima,isto tako i nepravilno istrosena guma.Uravnoteženju (balansiranju )kotačarijetko ko od svojih fiča poklanja potrebnu pažnju,oni mali olovni utezi sto se u dobro opremljenim radionicama naknadnbo pričvrščuju za ivicu otplate ( kotača) ,služe za precizno uravnoteženje cjelog kotača,na taj se nacin cuvaju gume oddinamičkih udara koji su toliko veči što je brzina kretanja vozila veča.uravnoteženjem kotača se i znatno produžava vjek trajanja u cjelom prednjem trapu.
Na kraju jos jedan podatak o "friziranom fiči" koji se kreče brzinom od 190 km na sat.Vozilo je mirno jedino ako je podloga puta sasvim ravna.Međutim,ako pri takvoj brzini naiđete na rupu ili bilo kakvu deformaciju na podlozi fičo poskoči tako jako da ga nije lako obuzdati što i za iskusne vozače nije ni malo ugodno.
Hrki- Administrator
- Broj komentara : 6516
Registration date : 18.02.2009
Re: FRIZIRANI FIČO
ja cu sebe poljubiti u dupe ako mi pridje kazaljka 120kmh,a priko toga cu se dobro zamislit zelim li vise ici.....hahahaha .... a kamoli 190kmh hm nije ni lako procitati brzinu ovako kaman kad se vozis u fici.....
johan- Moderator
- Broj komentara : 1955
Registration date : 11.08.2009
moj je isao 155 to je bilo u iberu jer mjenjac nije dao vise.
a mislim i da nemoze vise sa mjenjacem od 4 brzine.
kazu ljudi da fico sa abarthovim motorom i mjenjacem 4 brzine ide jednako kao i fico sa standardnim motorom i mjenjacem sa 5 brzina.(mislim na bjanki abarth motor 70 konja)
kazu ljudi da fico sa abarthovim motorom i mjenjacem 4 brzine ide jednako kao i fico sa standardnim motorom i mjenjacem sa 5 brzina.(mislim na bjanki abarth motor 70 konja)
Zadnja promjena: Hrki; 15/3/2010, 16:36; ukupno mijenjano 1 put.
Hrki- Administrator
rafo je napisao/la:da hrki ide 237 i pol
stvarno si seljak govoris nesto za minija a radis iste stvari
Hrki- Administrator
johan je napisao/la:ja cu sebe poljubiti u dupe ako mi pridje kazaljka 120kmh,a priko toga cu se dobro zamislit zelim li vise ici.....hahahaha .... a kamoli 190kmh hm nije ni lako procitati brzinu ovako kaman kad se vozis u fici.....
Sa kojim motorom?
filip pa sa ovim mojim motorom,znam da ce ici malo brze ali ne volim pretjerivati,hahahahaha.
iako je getria kod fice problem,da je imati za malo se poigrati sa omjerima brzina isa bi puno bolje cak i std..
iako je getria kod fice problem,da je imati za malo se poigrati sa omjerima brzina isa bi puno bolje cak i std..
johan- Moderator
- Broj komentara : 1955
Registration date : 11.08.2009
johan je napisao/la:filip pa sa ovim mojim motorom,znam da ce ici malo brze ali ne volim pretjerivati,hahahahaha.
upravo tako johane
Hrki- Administrator
ala,ala ja potricin 155 ako se razljutin stavi onu najstriju getribu na polici prvu i ice jos 10 gore smrsavi 10 kg i jos 5 ide gore kud bi vise,a sad ozbiljno preko 170 u 4 vrata skacu i sama se otvaraju minjac zuji u 4 brzini isto ka i u 1 vibracije su totalno prejake ,jednostavno nije napravljen za takve brzine ,a kocnice upravo to je najgora stvar ne seriski dobosi nego upravo kocnice od fiata 850 speciala,znaci diskovi kad naglo zakocis pri takovoj brzini uletanje u skare ili slicno da ti zatreba ,kocnice koce prejako,blokiraju i samo klizis nema zaustavljanja jer je prvi kraj prelak i onda vidis koje si sr... nje napravio svojom pravom preradom stavljanjem diskova na ficaHrki je napisao/la:rafo je napisao/la:da hrki ide 237 i pol
stvarno si seljak govoris nesto za minija a radis iste stvari
Guest- Gost
Miljac
Bok ljudi moram komentirat ficu i brzinu limariju itd. Ficu nemam al imaju neki moji frendovi koji voze razne utrke. Dobro je poznato da fico ima losu limariju i vecina njih skidaju blatobrane te ih pojacaju kao i u vanjski prag se stavlja dodatni lim. Stupovi se rastave i unutra ide cjev koja se spaja sa cjevi koja ide u prag sve dobro po podu se poveze. Kad se sve zatvori vecina pojacanja se nevidi. Obaveze se stavljaju diskovi napred i pomgucnosti iza sa homokinetckim. A poznavatelji znaju da getriba je jako bitna te broj zubi zupcanika i diferencijala. Znaci ima vise varijanti. Abart je radio duge getribe i kratke sa 5 brzina. I ak slozite 1,2 kratke a 3i 4 duge motor od 7o konja na novo slozen sa duplom frgom i auspuhom moze ic i do 180. Kao sto sam reko diskovi i dobro pojacana karoserija. Ak sam reko nesto lose i krivo nemojte mi zamjerit jer nemam ficu vec sam to sve vidio kod frenda u garazi je to sve radio.
Miljenko- ČLAN FIĆO FAN KLUBA
- Broj komentara : 1014
Registration date : 07.12.2009
tak je i moj išel dok je prešel 155 sam si je daval gas ko da ga na mjestu turiraš a sad možda je nekaj drugo bilo u pitanju ali osječaj je strašan, ko da se bude raspal hahhaHrki je napisao/la:moj je isao 155 to je bilo u iberu jer mjenjac nije dao vise.
ja sam jednom uspio sa svojim starim motorom 750ccm 25ks da dohvatim magičnu granicu od 140 (mjereno sa opel astrom)i to nizbrdo a poslje toga su se konji razbježali a pojedini su i crkli tako da sam se jedvo kući dovukao na 3 klipa hahahahhaha
Zloćko- MODERATOR SPAMER
- Broj komentara : 6968
Registration date : 14.12.2010
bitno je da je konj koji je vozio ficu osto ziv i da mu je glava na mjestu
Hrki- Administrator
pa kud ćete s tim konzervama na kolima od karijole 150???? pa na 100 već punim gaće ko beba pelene! i to od straha da se ne razleti mjenjač i motor, puštaju zvukove ko da je nečastivi ušao u njih
milina je imat konja na kratki mjenjač...ćaćini sinovi se zadržavaju u gradu, a takve je najslađe ostavit na semaforu da čuče u svojim tj, ćaćinim autima od po 20000€ a za to treba kratki... mjenjač mislim, ne spolovilo....
e, Zloćko, ti se čini da si se vratio u budućnost po toj nizbrdici??
milina je imat konja na kratki mjenjač...ćaćini sinovi se zadržavaju u gradu, a takve je najslađe ostavit na semaforu da čuče u svojim tj, ćaćinim autima od po 20000€ a za to treba kratki... mjenjač mislim, ne spolovilo....
e, Zloćko, ti se čini da si se vratio u budućnost po toj nizbrdici??
fusher- SPAMER
- Broj komentara : 3006
Registration date : 17.01.2011
vratit ce njega zena u sadašnjost ovako
Hrki- Administrator
kakav mi je zvuk bio unutra kontao sa koda sam zvučni zid probio hahahahha hrki dobar ti je način vraćanja u sadašnjost samo da ga moja gospođa nevidi jer će odma to počet primjenjivat!!
Zloćko- MODERATOR SPAMER
ja sam danas svoj motor konacno upalio i radi ko bebica i ima zdrave konje koji ce me uskoro pogoniti samo sad trebam naci malo slobodnaoga vremena da ga kirurski izvadim sa instalacijom i svim potrebnim pa cu ga onda poslikati da se vidi sta je to i da vidimo kako fico ide naravno puno vise ce se o tome citati u mojoj temu uskoro samo neka ISUS uskrsne a onda udarno po zuci
hahahaha. moj je ocito najsporiji. ide 102km/h mjereno uz twinga. ubrzanje do 100 nisam mjeril jer imam štopericu do 2 sata tak da sam odustal XD
FLASHmata993- Aktivni Član
- Broj komentara : 235
Registration date : 27.02.2011
nađi neko brže auto i zaveži fiću za njega i nek gonjaža započne pa ćeš vidjeti kako ide frizirani fićo ali nemoj da paničariš kad se sat zavrne u full jer to je jedna sasvim normalna pojava kod nenormalnih ljudi hahahhahaaha
Zloćko- MODERATOR SPAMER
Stranica 1 / 1.