Savjeti i potrebne stvari za kupovinu prvog auta/oldtimera!
2 posters
Stranica 1 / 1.
Savjeti i potrebne stvari za kupovinu prvog auta/oldtimera!
Uskoro namjeravam kupiti svog prvog fićka (barem za godinu-dvije dana) pa me zanima koji su sve postupci u kupoprodaji, kojih fića ima u blizini Splita ili Dalmacije, kako provjeriti stanje limarije (znam da su mu slabe točke pragovi i rubovi) i stanje mehanike, a i mišljenja bili ga mogao samostalno održavati s obzirom da nemam stručnog iskustva s autima. Oprostite na ovoliko puno pitanja, ali se nadam barem odgovoru na jedno od mojih pitanja. Hvala svima unaprijed !
Peksan- Član
- Broj komentara : 39
Registration date : 21.09.2017
Re: Savjeti i potrebne stvari za kupovinu prvog auta/oldtimera!
Usput, cuo sam da od 1980. su fice imale pojacan prednji A stup i spoj izmedu A stupa i praga, je li to istina ili su sve ficine karoserije iste po konstrukciji (osim kontrasa) od 1969. do 1985. ?
Peksan- Član
Obrnuto, stariji su imali pojačanje kroz cijeli prag, kao stojadin 3 praga (Unutarnji, srednji i vanjski). Noviji samo na početku 20ak cm ispod A stupa. Također najnoviji imaju najlošiju limariju, ali opet su mlađi pa ih se nađe očuvanijih.
Slabe točke su mu sve! Sve dobro pregledaj. Spoj blatobrana i praga, unutarnji-vanjski pragovi, zadnji dio praga sa unutarnje strane, zadnja greda, donji dio prednjeg veznog lima, unutar prednjeg blatobrana na vrhu kod spoja sa A stupom sa unutarnje strane blatobrana (ćošak)...
Mehanika... ako motor ne dimi pretjerano na iber i auspuh te trapovi nemaju pretjeranog lufta dalje ne brini.
Slabe točke su mu sve! Sve dobro pregledaj. Spoj blatobrana i praga, unutarnji-vanjski pragovi, zadnji dio praga sa unutarnje strane, zadnja greda, donji dio prednjeg veznog lima, unutar prednjeg blatobrana na vrhu kod spoja sa A stupom sa unutarnje strane blatobrana (ćošak)...
Mehanika... ako motor ne dimi pretjerano na iber i auspuh te trapovi nemaju pretjeranog lufta dalje ne brini.
Basko- Aktivni Član
- Broj komentara : 753
Registration date : 08.06.2012
Hvala puno , nisam znao da su starije fice imale pojacan prag, kako izgleda taj srednji prag? Je li to unutarnji prag nekad bio od dva dijela zavarenih skupa, a na kasnijim ficama samo dio praga koji se nalazi u kabini? Mozes li neke slike poslat za usporedbu? Zelio bi znat kako pojacat karoseriju na svaki moguci nacin kad kupim svog buduceg ficka pa me zanima i to originalno pojacanje praga. Cujem da su prirubnice najosjetljiviji dio mehanike pa su neki majstori stavljali dupli hardijev zglob s izrezanom prirubnicom izmedu zglobova kao bolje rjesenje. Oprosti sto sam naporan s ovoliko pitanja, nastojim se bolje upoznat sa njegovim manama da znam sa cime cu se borit, zahvaljujem sto mi je napokon netko odgovorio na pitanja.
Peksan- Član
Nemam slike sa Fiće ali evo ti kako izgleda na Stojadinu pa slično tako zamisli na Fići
Ukoliko radiš nove unutarnje pragove jer su strunuli napravi ih od debljeg lima od originalnih. (pa ti treći srednji prag realno postane nebitan)
Ako ga želiš pojačati uz ojačanja varova svakako staviti i "H" pojačanje i miran si zauvijek. Nikakva dva gumigelendera normalan koncept prirubnica-gumigelender traje godinama ako se pametno vozi i sa jačim motorima, bolje rješenje prerada na homokinetički, drugih opcija baš i nema...
Nema na ovom forumu više tko odgovarati, sve se preselilo na fejs, forumi su nažalost odmurli.
Ukoliko radiš nove unutarnje pragove jer su strunuli napravi ih od debljeg lima od originalnih. (pa ti treći srednji prag realno postane nebitan)
Ako ga želiš pojačati uz ojačanja varova svakako staviti i "H" pojačanje i miran si zauvijek. Nikakva dva gumigelendera normalan koncept prirubnica-gumigelender traje godinama ako se pametno vozi i sa jačim motorima, bolje rješenje prerada na homokinetički, drugih opcija baš i nema...
Nema na ovom forumu više tko odgovarati, sve se preselilo na fejs, forumi su nažalost odmurli.
Basko- Aktivni Član
Hvala puno na odgovoru , jeli slucajno imas iskustva s tim h pojacanjem pa da znam kako ga izradit I gdje montirati,a I koliko ucvrsti skoljku?Usput, kako se zove stranica na fejsu?
Peksan- Član
Imam, mogu ti pojasniti i poslikati. Imaš Poruku.
Basko- Aktivni Član
Similar topics
» Fiat 1.2 16V u čofa! problemi .. pitanja ... savjeti ...
» par stvari za fiću
» Spric kit i jos neke stvari...
» Lakiranje auta
» Papiri od auta
» par stvari za fiću
» Spric kit i jos neke stvari...
» Lakiranje auta
» Papiri od auta
Stranica 1 / 1.