rezervni dijelovi Zastava 750 - koji proizvođač ?
5 posters
Stranica 1 / 1.
rezervni dijelovi Zastava 750 - koji proizvođač ?
Jutro svima,
svi mi imamo nekih rezervnih novih/starih dijelova za 'nedaj bože' da zatreba. Naime, radi se o npr limarskim dijelovima koje poneki traže original a postoje od Zastave, Male Privrede i dr. Ukoliko netko poznaje kvalitetu izrade tih i ostalih mehaničarskih dijelova svih proizvođača, neka ih napiše da svi vidimo što predstavlja kvalitetu a što samo dio za nužnu zamjenu.
JURICA
svi mi imamo nekih rezervnih novih/starih dijelova za 'nedaj bože' da zatreba. Naime, radi se o npr limarskim dijelovima koje poneki traže original a postoje od Zastave, Male Privrede i dr. Ukoliko netko poznaje kvalitetu izrade tih i ostalih mehaničarskih dijelova svih proizvođača, neka ih napiše da svi vidimo što predstavlja kvalitetu a što samo dio za nužnu zamjenu.
JURICA
JURICA- Aktivni Član
- Broj komentara : 649
Registration date : 30.04.2009
Re: rezervni dijelovi Zastava 750 - koji proizvođač ?
Vrlo zanimljivo pitanje,i isto tako,jako jako široko hehe.. Vrlo je malo dostupno dijelova prve ugradnje,nažalost.. Najviše takvih dijelova je moguće naći kod starih ljudi recimo,po tavanima,podrumima itd.. Ovi današnji rez dijelovi su katastrofalni,i prolaze kvalitetom samo da prođu.. Uvjerio sam se sto puta u to,kada držiš originalni dio i taj zamjenski,kao rezervni.. Razlika je ogromna..
Jučer sam baš čitao jedan stari članak o tvornici Zastava,gdje su govorili kako imaju puno problema sa kvalitetnim dobavljačima dijelova.. To vam sve govori,kakvi se dijelovi danas nude,i proizvode.
Evo navest ću samo jedan primjer.. Imam nove amortizere za fiću,i jedan prednji imam prijeratne proizvodnje.. NEvjerojatno koja je to razlika,od same završne obrade,do kvalitete boje,općenito kvalitete materijala koja se osjeti pod rukom,do naravno same funkcije.. Zato fićo i je trajao po 20-30 i više godina,tko ga je imalo održavao.. Sreća u tome što je to bio jeftin auto,je ta da su ugrađivani kvalitetni dijelovi,tj najvećim dijelom kvalitetni..U tome je tajna trajnosti i kvalitete,jer nesumnjiva je fićina kvaliteta,počevši samo od motora.. Evo ja sam neki dan rastavio vodenu pumpu i sad ju sređujem. Ja sam prvi koji ju je otvorio,onda si zamislite koliko je ona radila.. Bila je sasvim ispravna još uvijek,osim ležajeva koji su se čuli.. Ja bih čak rekao da Zastava nije bila ni svjesna kad je prozivodila aute,da će oni trajati po 20 godina i više..
Današnja situacija nije samo u našem slučaju,za rezervne dijelove.. Nego svagdje,pa tako i u autoindustriji. Priča mi susjed kako se danas npr Citroeni,jedna serija,na dan proizvedu toliko primjeraka,da ih se toliko u cijeloj Hr ne proda u tom broju za godinu dana! A kad počnu kvarovi,onda treba biti mađioničar s novcem..
Eto ukratko
Jučer sam baš čitao jedan stari članak o tvornici Zastava,gdje su govorili kako imaju puno problema sa kvalitetnim dobavljačima dijelova.. To vam sve govori,kakvi se dijelovi danas nude,i proizvode.
Evo navest ću samo jedan primjer.. Imam nove amortizere za fiću,i jedan prednji imam prijeratne proizvodnje.. NEvjerojatno koja je to razlika,od same završne obrade,do kvalitete boje,općenito kvalitete materijala koja se osjeti pod rukom,do naravno same funkcije.. Zato fićo i je trajao po 20-30 i više godina,tko ga je imalo održavao.. Sreća u tome što je to bio jeftin auto,je ta da su ugrađivani kvalitetni dijelovi,tj najvećim dijelom kvalitetni..U tome je tajna trajnosti i kvalitete,jer nesumnjiva je fićina kvaliteta,počevši samo od motora.. Evo ja sam neki dan rastavio vodenu pumpu i sad ju sređujem. Ja sam prvi koji ju je otvorio,onda si zamislite koliko je ona radila.. Bila je sasvim ispravna još uvijek,osim ležajeva koji su se čuli.. Ja bih čak rekao da Zastava nije bila ni svjesna kad je prozivodila aute,da će oni trajati po 20 godina i više..
Današnja situacija nije samo u našem slučaju,za rezervne dijelove.. Nego svagdje,pa tako i u autoindustriji. Priča mi susjed kako se danas npr Citroeni,jedna serija,na dan proizvedu toliko primjeraka,da ih se toliko u cijeloj Hr ne proda u tom broju za godinu dana! A kad počnu kvarovi,onda treba biti mađioničar s novcem..
Eto ukratko
Slazem se da je jako tesko doc orginalnih djelova. No danas postoje kvalitetni lezajevi za motor i ostalo. Amortizeri se daju napravit kao i ko ima pigericu moze od debeljeg lima napravit prag ili nesto. Jest da to nije orginal al barem neka bude kvalitetno napravljeno. Zato dok ima treba nabavit sto vise djelova i ljepo stavit na suho. Sve manje i manje bude se dolazilo do njih. Tak da je pitanje sto za 20g bude. Neka sad ka je limarija napravljena neka traje 10g a onda opet treba nesto zamjenit. Barem koplet limarije imat rezerve. No ko got zna za kvalitetnio dio di ima slobodno neka napise da ti ljubimci nastave voznju jos tolikoliko god koliko su sad stari pa i vise.
Miljenko- ČLAN FIĆO FAN KLUBA
- Broj komentara : 1014
Registration date : 07.12.2009
jeste mi pomogli . . . to sve ja znam pa sam napisao i otvorio topic da se npr. napiše, zašto je proizvođač Mala privreda lošija od Zastave i sl. . . .
JURICA- Aktivni Član
- Broj komentara : 649
Registration date : 30.04.2009
evo nekog mog banalnog primera.
Imam jednu polustranicu u garaži,iz 1973. godine,stvarno je perfektno odrađena.A imam jednu sa raćunom iz 2001. godine.isto Zastavine obe.Primetna je razlika u nekim oblinama,tako da se može reći da su se prese otupele od udara i udara po limu pa mi je zato i ova iz 2001. malo duža.Zastava je dobro pravila delove,prestala je jer je prodala prese topionici železa Nikšić,jer su verovatno bile i neuoptrebljive.Sećam se da sam 2004 i 2005. godine na pijaci Bubanj potok viđao kamare i kamare delova za fiću sve u sivoj ili crvenoj osnovoj boji-prepoznatljivo za Zastavu.
Pragovi od Zastave,prednji deo do prednjeg točka ima svoj završetak i da kažem "džep".i na zadnjem delu ima bukvalno deo ruba i njegove obline.svaki deo je idealno ravan i nema vitoperenosti lima.
Kod male privrede se vidi da je odrađeno na loš način.Kvalitet Metalopres-ovih delova je najgori do sad,sreća što samo prag i rub rade.Svaka ivica odsečka je u cik-cak,ili u S.vidi se da je i deo do vrata sav u krivinama.
Golaš radi malo bolje.Bio sam u prilici da odem u proizvodnju i mogu da kažem da rade sasvim fino.Nije zastava,al može se reći da je Golaš zamena za zastavu.Pragovi i rubovi ,blatobrani,vezni limovi,delovi podova i unutrašnji pragovi su u meru urađeni.Nema nekih čudnih krivina i slično.Pašu dobro,lako se vare i ne treba dodatno "ubeđivanje"
samo da vam kažem drugovi fićisti,budimo srećni što još uvek prave delove za fiću,posle 25 godina...
Evo za juga će zastava raditi još 4 godine...
Imam jednu polustranicu u garaži,iz 1973. godine,stvarno je perfektno odrađena.A imam jednu sa raćunom iz 2001. godine.isto Zastavine obe.Primetna je razlika u nekim oblinama,tako da se može reći da su se prese otupele od udara i udara po limu pa mi je zato i ova iz 2001. malo duža.Zastava je dobro pravila delove,prestala je jer je prodala prese topionici železa Nikšić,jer su verovatno bile i neuoptrebljive.Sećam se da sam 2004 i 2005. godine na pijaci Bubanj potok viđao kamare i kamare delova za fiću sve u sivoj ili crvenoj osnovoj boji-prepoznatljivo za Zastavu.
Pragovi od Zastave,prednji deo do prednjeg točka ima svoj završetak i da kažem "džep".i na zadnjem delu ima bukvalno deo ruba i njegove obline.svaki deo je idealno ravan i nema vitoperenosti lima.
Kod male privrede se vidi da je odrađeno na loš način.Kvalitet Metalopres-ovih delova je najgori do sad,sreća što samo prag i rub rade.Svaka ivica odsečka je u cik-cak,ili u S.vidi se da je i deo do vrata sav u krivinama.
Golaš radi malo bolje.Bio sam u prilici da odem u proizvodnju i mogu da kažem da rade sasvim fino.Nije zastava,al može se reći da je Golaš zamena za zastavu.Pragovi i rubovi ,blatobrani,vezni limovi,delovi podova i unutrašnji pragovi su u meru urađeni.Nema nekih čudnih krivina i slično.Pašu dobro,lako se vare i ne treba dodatno "ubeđivanje"
samo da vam kažem drugovi fićisti,budimo srećni što još uvek prave delove za fiću,posle 25 godina...
Evo za juga će zastava raditi još 4 godine...
Gajbica- Aktivni Član
- Broj komentara : 524
Registration date : 15.03.2009
gle necu nista previse pametovati ali kaj se tice ficine limarije nemojte se zamarati oko djelova kakvi su jer se ti svi djelovi lakiraju pa prema tome se obraduju i ktitaju jer ja neznam nikoga ko je slagal ficu i nije nista kitao brusio i vario i naravno na puno fica je vec radena limarija po par puta tako da ih je i vecina njih u kitu cast izuzecima ali je tako pa te je bas briga dali je rub ravan kad je vec cjeli auto neravan i naravno na ficinoj limariji nista nije u mjeru osim ovijesa ali to su sve cari tog maloga auta i zato ga toliko volimo i zato si ga mi sami poboljsamo po svojim uvijetima i standardima i na kraju ni jedna prasa stara 40 godina nece odstancati super bez mane to su gluposti
samo ću ti reći ovo : uzmi ti neki deo za fiću od male privrede i samo ga PRISLONI uz fiću..videćeš koliko ćeš trebati da se jebeš da bi ga samo pod okom upasovao.a da ti ne pričam šta je kad dođe do varenja.sami krajevi koji treba da se vare su tanki ko papir i ja mislim da bi ih i letkom progoreo.ja znam dosta ljudi koji su kupovali original zastava delove ,varili ih čelo u čelo,obrusili varove,naneli osnovnu boju i samo na prst stavili malo gita da popuni rupe između varova.na spoju praga tj sajtne treba da bude što manje gita jer je sa druge strane polustranica goli lim koji kad lupaš i zatvaraš vrata samo tako diše i git popuca relativno brzo.a za prese je normalno da se i one troše s obzirom da je fića izbačeno 937 000 karoserija a još toliko delova i novih školjki...
Gajbica- Aktivni Član
- Broj komentara : 524
Registration date : 15.03.2009
Similar topics
» Čovjek koji je stvorio tvornicu ZASTAVA
» Dijelovi za fiću - više oglasa u jednom! (Dodani novi dijelovi)
» koji hladnjak pod abarth branik?
» Fiat 126 Rezervni delovi
» Zastava 750 @ projekt Zastava 750 (1975 g.)
» Dijelovi za fiću - više oglasa u jednom! (Dodani novi dijelovi)
» koji hladnjak pod abarth branik?
» Fiat 126 Rezervni delovi
» Zastava 750 @ projekt Zastava 750 (1975 g.)
Stranica 1 / 1.