Puno pitanja...jednog početnika....
+2
fodor
Camshaft
6 posters
Stranica 1 / 1.
Puno pitanja...jednog početnika....
Pozdrav, prodao sam svog fiat tipa i uskoro dolazi dugo željeni fićo pa imam nesto početničkih pitanja.
-Kakav je fićo kao osnovno prometalo, znači za svaki dan, pa i putovanja...?
-Gdje u Zg-u kupiti dijelove?
-Koje ulje koristiti (ne mislim samo gradaciju nego i preporučena firma) ?
-Koje svjećice?
-Gdje kupiti uljni,zračni filter i kočnice?
-Kolko kostaju svi troškovi registracije (imam 50 %)?
Fičo kojeg mislim kupiti je 80.god prvi vlasnik, prvi lak, 76 000
-Što mjenjati kad ga kupim? (osim ulja, filtera,svjećica)
-Čuo sam da su prirubnice problem, svako koliko odlaze? (prilikom normalne i pažljive vožnje)
-Kakav je fićo kao osnovno prometalo, znači za svaki dan, pa i putovanja...?
-Gdje u Zg-u kupiti dijelove?
-Koje ulje koristiti (ne mislim samo gradaciju nego i preporučena firma) ?
-Koje svjećice?
-Gdje kupiti uljni,zračni filter i kočnice?
-Kolko kostaju svi troškovi registracije (imam 50 %)?
Fičo kojeg mislim kupiti je 80.god prvi vlasnik, prvi lak, 76 000
-Što mjenjati kad ga kupim? (osim ulja, filtera,svjećica)
-Čuo sam da su prirubnice problem, svako koliko odlaze? (prilikom normalne i pažljive vožnje)
Gost- Gost
Re: Puno pitanja...jednog početnika....
Nisam neki znalac, al da iznesem svoja iskustva...
Kaj se motora tiče, ja sam mijenjal sve kaj sam mogel nać, svjećice, kabele, platine, ruku i kapu razvodnika, ulje, antifriz, filter zraka, manžete na poluosovinama... Kasnije i lanac, ako se čuje da zvecka, mijenjaj i njega odmah... Filter ulja fićo nema klasični, nego centrifugalni koji se čisti (bar ako je iz 80.) Imam dobro iskustvo s NGK svjećicama, preporučam svakak, a ulje možeš nać na par mjesta na forumu da su se naši glavni mehaničari složili oko Castrola Magnatec 15w40
S obzirom da je to fićo, pitanje je u kojem je stanju limarija i prednji trap, al to najbolje znaš sam... Kaj se prirubnica tiče, ako su one i poluosovine dobre i ne startaš naglo, možeš se vozit tisućama km bez problema... I ne smetat u prometu...
Za dijelove sam ti poslal PM, a za troškove registracije stvarno ne znam, ne sjećam se više...
Kaj se motora tiče, ja sam mijenjal sve kaj sam mogel nać, svjećice, kabele, platine, ruku i kapu razvodnika, ulje, antifriz, filter zraka, manžete na poluosovinama... Kasnije i lanac, ako se čuje da zvecka, mijenjaj i njega odmah... Filter ulja fićo nema klasični, nego centrifugalni koji se čisti (bar ako je iz 80.) Imam dobro iskustvo s NGK svjećicama, preporučam svakak, a ulje možeš nać na par mjesta na forumu da su se naši glavni mehaničari složili oko Castrola Magnatec 15w40
S obzirom da je to fićo, pitanje je u kojem je stanju limarija i prednji trap, al to najbolje znaš sam... Kaj se prirubnica tiče, ako su one i poluosovine dobre i ne startaš naglo, možeš se vozit tisućama km bez problema... I ne smetat u prometu...
Za dijelove sam ti poslal PM, a za troškove registracije stvarno ne znam, ne sjećam se više...
Camshaft- Starosjedioc Foruma
- Broj komentara : 4420
Registration date : 10.09.2009
Evo ovako meni je fićo osnovno prometalo, vozim ga svaki dan i odlično me služi, ne radim neke velike dnevne relacije cca 12km.... sa njim sam bija i u Zagrebu, Ozlju, Hercegovini i nikad mi se nije pokvarija.... Jako je bitno da ga u početku dobro prešuškaš i središ i onda je on pouzdan i sluša..... Prirubnice su fići nazovimo to tako mana, meni nije ona nikad provrtila, zato jer pažljivo krečem, i bitno je da ležaj od kola nema lufta, da je rame ispravno i onda nemaš nikakve brige....... Castrol Magnatec 15W 40 je dobro ulje....... Sve dijelove ima kupit ovde u Splitu, pa ako ti nešto zatreba mogu ti poslat, a u Zg imaš u Auto Plavljanina ili preko online prodavaonice kod Glavaševića u Beogradu............. Na fići ti je bitno da je limarija dobra, sve ostalo se da sredit, pogledaj obavezno unutarnje pragove i prednje mulde da nisu prognjile.... eto toliko za sad, ako šta treba samo pitaj
Gost- Gost
Evo, ja sam nu prvom mjesecu ove godine nabavio ficu, te sam nedavno prošao te početničke muke...Tehnički i osiguranje(50%) su me izišli 2100 kn.Ostala ulaganja, kočnice komplet(pakne i cilindri) 300 kn, ulja, svjecice, platine i sl, oko 400...Ništa previše skupo...Glavno ti je pregledat i posložit limariju, sve pretegnut, počistit, podmazat....Ja do sada nisam imao nikakvih problema, cak ni na dužim putovanjima...
fodor- Aktivni Član
- Broj komentara : 147
Registration date : 01.03.2010
Hvala na korisnim odgovorima, ako jos netko ima sto za dodati nek doda, svaki savjet mi je dobrodošao za buduće
druženje s fićom
Što se limarije tiće, ne tako skoro jer je to priličan trošak. Ali nije ni hitno jer fićo na kojeg ciljam je u najboljem
stanju koje sam vidio kod jednog 30 god. starog auta. pogledo sam kolko se dalo i nigdje nije trul! ima hrđe naravno
ali ne i truleži...
druženje s fićom
Što se limarije tiće, ne tako skoro jer je to priličan trošak. Ali nije ni hitno jer fićo na kojeg ciljam je u najboljem
stanju koje sam vidio kod jednog 30 god. starog auta. pogledo sam kolko se dalo i nigdje nije trul! ima hrđe naravno
ali ne i truleži...
Gost- Gost
Štaka je napisao/la:Hvala na korisnim odgovorima, ako jos netko ima sto za dodati nek doda, svaki savjet mi je dobrodošao za buduće
druženje s fićom
ali ne i truleži...
Registracija za fiću pošto je oldtimer bi te trebala izaći 1400kn
Special- Aktivni Član
- Broj komentara : 308
Registration date : 04.10.2009
[/quote]Registracija za fiću pošto je oldtimer bi te trebala izaći 1400kn [quote]
I ja sam se tome nadao ali jos nije stariji od 30 god. pa to nevaži, tj bit ce sljedece godine. I kolko sam shvatio zakon trebo bi imati još jedan
auto da mi se prizna popust. Ispravite me ako sam u krivu
I ja sam se tome nadao ali jos nije stariji od 30 god. pa to nevaži, tj bit ce sljedece godine. I kolko sam shvatio zakon trebo bi imati još jedan
auto da mi se prizna popust. Ispravite me ako sam u krivu
Gost- Gost
jesi malo, sada nemoraš biti član nikakvog kluba samo moraš na procijenu auta u savez za starodobna vozila! oni daju potvrdu platiš ju neznam točno koliko i imaš 75% na osiguranje!
miniV8- Administrator
- Broj komentara : 5166
Registration date : 20.07.2009
E ovako da bi registrirao fiču pod oldtimer mora imat 30 g. i moraš imat još jedan auto na sebe(naravno registriran) I ako imaš 50% još dobiješ mislim da 10% bonusa (ovo s 75% još ne funkcionira) barem ne u čakovcu, jer sam sve osig. kuče pital. Najeftiniji mi je bio alianz, sve skupa ni 1200kn sa tehničkim..... Prošle godine. U međuvremenu je poskupilo pa sad neznam al kak velis 1400 bilo bi realno...
eh da ...i naravno član nekog oldtimer kluba...
eh da ...i naravno član nekog oldtimer kluba...
jasmin.ck- Aktivni Član
- Broj komentara : 628
Registration date : 15.04.2009
Znaci prvo moram otici na procjenu auta? koliko to dode? Dali se mora cekati na to?
Zatim se uclaniti u neki klub, i jos tome imati jos jedan auto na sebe? Pa dal se isplati se gnjaviti ako je samo 10 % popusta.
Sto je dokaz da imam jos jedan auto knjizica ili je dovoljno da to vide u kompjuteru? Posto jos nisam odjavio auto koji
sam prodo, to bi mogo biti taj drugi auto (još je registriran na moje ime)
Zatim se uclaniti u neki klub, i jos tome imati jos jedan auto na sebe? Pa dal se isplati se gnjaviti ako je samo 10 % popusta.
Sto je dokaz da imam jos jedan auto knjizica ili je dovoljno da to vide u kompjuteru? Posto jos nisam odjavio auto koji
Gost- Gost
Štaka je napisao/la:Znaci prvo moram otici na procjenu auta? koliko to dode? Dali se mora cekati na to?
Moraš samo biti član oldtimer kluba oni ti izdaju potvrdu.Vide u kompjutru jel imaš još
jedan auto.
Ovo što miniV8 piše koliko sam ja čuo u policiji svi auti koji budu registrirani kao oldtimeri
imat će tablice npr. SK 555 PV (PV-povijesno vozilo)
Od 1.5 ja mislim da će se to provoditi
Samo da vam kažem da će te tablice biti nešto skuplje od običnih
Special- Aktivni Član
- Broj komentara : 308
Registration date : 04.10.2009
Štaka je napisao/la:Znaci prvo moram otici na procjenu auta? koliko to dode? Dali se mora cekati na to?
Ma ako imaš sad na autu 50% dobiš i za fiču 50% i još dodatnih 10% Naravno da se isplati..
Puno osiguranje je oko 1800 a mene je izašlo oko 720 kn uz sve te uvjete.
Kod prve reg. oldtimera moraš donijet i prometnu od svakodnevnog auta. Druge godine vjerojatno samo provjeravaju u comp-u.
jasmin.ck- Aktivni Član
- Broj komentara : 628
Registration date : 15.04.2009
Pozz i dobro dosao…
Ja imam ćofija skoro 4 godine… dosta sam presao sa njim, bio sam 3 puta u splitu par puta u dubrovniku makarskoj al me nikad nije iznevjerio, jedino mi je jednom guma pukla..hehe inace ćofi mi je prvo auto.
Sto se tice prirubnica jednom mi je proglodjala u ove 4 godine….
Na forumu ces naci sve sto te zanima od ulja, svjecica…..
Moj ti je savijet da najvise pazis hladjenje motora… ima na forumu i o tome tema pa prosnjuhaj malo…
Na netu ces naci knjizicu UPUSTVA ZA ODRZAVANJE zastave750 pa je skini u njoj imas dobrih savjeta!!!
Ako te ista bude zanimalo slobodno pitaj!!!
Raja je super i svi ce ti rado pomoći!!!
Ja imam ćofija skoro 4 godine… dosta sam presao sa njim, bio sam 3 puta u splitu par puta u dubrovniku makarskoj al me nikad nije iznevjerio, jedino mi je jednom guma pukla..hehe inace ćofi mi je prvo auto.
Sto se tice prirubnica jednom mi je proglodjala u ove 4 godine….
Na forumu ces naci sve sto te zanima od ulja, svjecica…..
Moj ti je savijet da najvise pazis hladjenje motora… ima na forumu i o tome tema pa prosnjuhaj malo…
Na netu ces naci knjizicu UPUSTVA ZA ODRZAVANJE zastave750 pa je skini u njoj imas dobrih savjeta!!!
Ako te ista bude zanimalo slobodno pitaj!!!
Raja je super i svi ce ti rado pomoći!!!
750- Aktivni Član
- Broj komentara : 291
Registration date : 28.01.2010
Hvala svima na savjetima!
Kupih fiću
http://www.ficoforum.net/prezentacija-fieka-projekti-f7/kupih-fiu-t1967.htm#19664
Kupih fiću
http://www.ficoforum.net/prezentacija-fieka-projekti-f7/kupih-fiu-t1967.htm#19664
Gost- Gost
Similar topics
» Evo jednog u doradi...
» Pitanja, pitanja...
» dva pitanja
» Par pitanja o peglici
» Grgina pitanja...
» Pitanja, pitanja...
» dva pitanja
» Par pitanja o peglici
» Grgina pitanja...
Stranica 1 / 1.