Čest limarski problem kod fiće
3 posters
Čest limarski problem kod fiće
Ovo je akcija koju sam sam uspeo da završim i tako popravim jedan od najvitalnijih delova limarije na fikusu a samim tim mu produžim vek. Problem je nastao zbog godišta auta i stalne upotrebe u kojoj je fića bio. Vožen je u ekstremnim uslovima beogradskih gužvi u svim vremenskim uslovima a tako i zimi kada su na ulicama bili nemilosrdno bacani aditivi protiv smrzavanja, čitaj, industrijska so.Da dodam da je auto bio spušten do "koske" te je to ubrzalo propadanje jer je karoserija "žvakala".Pošto imam CO2 u garaži, upustio sam se po prvi puta u životu u limariju i na moje čudjenje sam i završio akciju koja je do dana današnjeg OK.
gigi- Počasni član
- Broj komentara : 263
Registration date : 21.02.2009
Re: Čest limarski problem kod fiće
Moj poštovani kolega gigi ! To upravo pokušavam sugerisat evo naš Jole želi se okušat u radu ja sam i kolege dali prve smjernice,nemože se pogrešiti ,samo polako .Dođe dan čovjeku ide posao bez problema ,a dođe da neide nikako ja u tom trenutku prekidam i neradim siguran sam da neće biti valjano. Odlično odrađana bolna tačka komentar nije potreban ako može 5+ to sve govori.
Gost- Gost
Da dodam, naročito je bitno ojačati patos na mestima koje sam zaokružio crvenim kružićima.Ko hoće da dodatno ojača auto, dobro bi bilo da na istom mestu ali iz kabine, naprave sličan zahvat.
gigi- Počasni član
svak cast za pothvat i za to sto si iznio ovakvu temu... Na taj sam problem ja naisao na mom fici i posto nisam imao aparat za varenje,vitalne dijelove koji su bili jako losi sam popravio sa limom i vijcima..Mogu samo reci da evo vec preko dvije godine ima da sam to radio,i drzi kao i prvi dan.. Plavog ficu koji je pred kucom cu uraditi sa co2 svakako... Pozdrav
skidam kapu,svaka čast na radovima i obijašnjenju koji si dao.
Gost- Gost
odlicno prestavljanje i savjeti,svaka cast gigi
Hrki- Administrator
- Broj komentara : 6516
Registration date : 18.02.2009
Zakon!
Ma da, i ja ču se morat okušat u tim stvarima, tako da svaki primjer dobro dođe.
Ma da, i ja ču se morat okušat u tim stvarima, tako da svaki primjer dobro dođe.
Gost- Gost
Samo polako. Sedi i razmisli dobro pre svakog poteza. Nisam limar niti imam nameru ići u tom pravcu ali prve stvari koje sam naučio su:
1.Nemoj biti lenj,iseci od kartona model lima koji trebaš zavariti jer što preciznije pripremiš komad, mnogo lakše i kvalitetnije ćeš završiti posao.
2.Dobro očisti delove sa korozijom da bi prvo, sagledao kolika je šteta a pod dva, radi kvalitetnijeg zavarivanja.
3.Ako variš iz kanala, obavezno obezbedi radnu odeću tako da ti iskre ne mogu upadati u :rukav, prsa,gaće ili cipele i naravno ,kosu (za one koji je još uvek poseduju)
OBAVEZNO! Maska za varenje i zaštitne naočari kada radiš sa brusilicom !!!
Preporučujem: Pivo , samo posle završenog posla.
1.Nemoj biti lenj,iseci od kartona model lima koji trebaš zavariti jer što preciznije pripremiš komad, mnogo lakše i kvalitetnije ćeš završiti posao.
2.Dobro očisti delove sa korozijom da bi prvo, sagledao kolika je šteta a pod dva, radi kvalitetnijeg zavarivanja.
3.Ako variš iz kanala, obavezno obezbedi radnu odeću tako da ti iskre ne mogu upadati u :rukav, prsa,gaće ili cipele i naravno ,kosu (za one koji je još uvek poseduju)
OBAVEZNO! Maska za varenje i zaštitne naočari kada radiš sa brusilicom !!!
Preporučujem: Pivo , samo posle završenog posla.
gigi- Počasni član
Dobra Vam je ona za kosu, koji je još imaju, nema beda ne za kosu, jako je kratka.
Treba da prije svakog poteza dobro razmislit i sve pripremit, uvijek kažem, dobra priprema je već 50% odrađenog posla.
Nisam nikad zavarivao nikakav lim, tako da mi je to sve strano, samo sam vario sa običnim aparatom, ali koliko sam vidio nebi trebalo bit nekih problema sa Co2 aparatom, jednostavan je za upotrebu.Što se tiče zaštite OBAVEZNO naočale, rukavice, radno odijelo, jer jednom sam se sa brusilicom po prstu, niti osijetio a kasnije vidio, a za zaštitu očiju da ne govorim...
Skoro ću krenut u akciju pa če biti, jao mene, kako ovo kako ono
Za sada hvala, pa ćemo vidjet što će to od mene ispast.
Treba da prije svakog poteza dobro razmislit i sve pripremit, uvijek kažem, dobra priprema je već 50% odrađenog posla.
Nisam nikad zavarivao nikakav lim, tako da mi je to sve strano, samo sam vario sa običnim aparatom, ali koliko sam vidio nebi trebalo bit nekih problema sa Co2 aparatom, jednostavan je za upotrebu.Što se tiče zaštite OBAVEZNO naočale, rukavice, radno odijelo, jer jednom sam se sa brusilicom po prstu, niti osijetio a kasnije vidio, a za zaštitu očiju da ne govorim...
Skoro ću krenut u akciju pa če biti, jao mene, kako ovo kako ono
Za sada hvala, pa ćemo vidjet što će to od mene ispast.
Gost- Gost
da neidemo puno u off,ja bi dodao da još danas imam trag koji mi je napravila mala brusilica,koja mi je trčala po ruci.
Gost- Gost
Mislim da nismo u off-u jer je problematika rada (kao i zaštite kod istoga) je u sklopu procesa sredjivanja limarije koju smo pominjali a sigurnost i zdravlje članova u takvim poduhvatima je najbitnije. To pominjem jer je večina ljudi dosta "slobodna" i sa površnim pristupom zaštite kod koriščenja brusilica i var aparata, barem na ovim prostorima.Mislim da je svako imao prilike to da vidi u nekim radionicama ili kod komšije....pod izgovorom, ma samo da "pecnem"...
Jole,kada variš sa CO2 "od dozdo" ili ti iznad glave, imaš dosta prštanja iskri koje padaju svuda po tebi za razliku kod autogenog varenja. Još ako ne očistiš površine od korozije i prljavštine, efekat prštenja se mnogodstruko uvečava.Kada to shvatiš, kasno je.Varnice te uveliko peku ispod garderobe...
Jole,kada variš sa CO2 "od dozdo" ili ti iznad glave, imaš dosta prštanja iskri koje padaju svuda po tebi za razliku kod autogenog varenja. Još ako ne očistiš površine od korozije i prljavštine, efekat prštenja se mnogodstruko uvečava.Kada to shvatiš, kasno je.Varnice te uveliko peku ispod garderobe...
gigi- Počasni član
Kolega gigi potpuno si upravu oko zaštite da vrlo bitna stvar ,samo kad se sjetim koliko špena sam u očima imao ,koliko mi je puta lice i oči izgorelo,sad primjenjujem zaštitu ,ali malo kasno tako sa te strane svakako se treba max zaštitit .
Gost- Gost
gigi je napisao/la:Mislim da nismo u off-u jer je problematika rada (kao i zaštite kod istoga) je u sklopu procesa sredjivanja limarije koju smo pominjali a sigurnost i zdravlje članova u takvim poduhvatima je najbitnije. To pominjem jer je večina ljudi dosta "slobodna" i sa površnim pristupom zaštite kod koriščenja brusilica i var aparata, barem na ovim prostorima.Mislim da je svako imao prilike to da vidi u nekim radionicama ili kod komšije....pod izgovorom, ma samo da "pecnem"...
nemoj krivo mislit,ja sam za svoj post napisao,za tvoj se nije odnosilo.
pošto sam pisao oko ruke,šta se meni dogodilo.
Gost- Gost
Pa to je istina, ono, samo da malo pecnem, pa i ja sam se na nekim stvarima ulovim da ne radim kako treba, zaštita, di je? nekad je nema, ali u vezi očiju je imam uvijek, pošto sam skoro ćorav na jedno oko onda moram pazit zdravo oko, e jeb**a, majka priroda me malo za*****a.
Ma to je vr*g da kad frcaju iskre okolo naokolo, pa ako ne paziš i ne skloniš zapaljive stvari i tvari, nisi adekvatno obučen i zaštićen, ako si sam u rupi i variš a odozgo počne da gori katran na podu auta, eh, naje*o onda, tako mnogima izgorili auti, treba na sve strane pazit, pa i kad odšarafljivamo jedan obični kotač možemo se itekako ozljedit, a da ne govorimo za rukovanje šrafcigerima a kamoli raznoraznim električnim i sličnim uređajima ispucanih kablova i tome slično. Pa i nisu za badava napravili prijenosnu radnu lampu na 24V, a koliki, tobože samo da malo posvijetlim, koriste običnu na kablu i na 220V pa kad se zatvore vrata i presječe kabel ajde drmanja, lako samo za drmanje...
Treba se radu posvetit maximalno profesionalno i sa velikom dozom opreza ma koji god posao to bio, a nas mlade treba na to podsijetit i ja sam kažem da griješim u kolikim stvarima. A ako ne poslušamo Vas starije što nam sve to skupa uopće znači, svi savijeti i briga, jer ipak je na kraju ljudsko zdravlje i sigurnost drugih ljudi najbitnije.
Ma to je vr*g da kad frcaju iskre okolo naokolo, pa ako ne paziš i ne skloniš zapaljive stvari i tvari, nisi adekvatno obučen i zaštićen, ako si sam u rupi i variš a odozgo počne da gori katran na podu auta, eh, naje*o onda, tako mnogima izgorili auti, treba na sve strane pazit, pa i kad odšarafljivamo jedan obični kotač možemo se itekako ozljedit, a da ne govorimo za rukovanje šrafcigerima a kamoli raznoraznim električnim i sličnim uređajima ispucanih kablova i tome slično. Pa i nisu za badava napravili prijenosnu radnu lampu na 24V, a koliki, tobože samo da malo posvijetlim, koriste običnu na kablu i na 220V pa kad se zatvore vrata i presječe kabel ajde drmanja, lako samo za drmanje...
Treba se radu posvetit maximalno profesionalno i sa velikom dozom opreza ma koji god posao to bio, a nas mlade treba na to podsijetit i ja sam kažem da griješim u kolikim stvarima. A ako ne poslušamo Vas starije što nam sve to skupa uopće znači, svi savijeti i briga, jer ipak je na kraju ljudsko zdravlje i sigurnost drugih ljudi najbitnije.
Zadnja promjena: jole; 26/9/2009, 09:36; ukupno mijenjano 1 put.
Gost- Gost
nemoj krivo mislit,ja sam za svoj post napisao,za tvoj se nije odnosilo.
pošto sam pisao oko ruke,šta se meni dogodilo.
Namerno sam napisao MI što se onosi i na tvoj a i na moj post i ništa nisam krivo shvatrio već sam samo hteo podvuči koliko mislim da na forumu trebamo zauzimati aspekt zaštite kod ovakvih zahvata.
Pozdrav fićo 750!!!!
gigi- Počasni član
Similar topics
» Problem...
» problem sa paljenjem.
» Problem sa Menjacem :,(
» problem neznam s cim
» Problem s paljenjem
» problem sa paljenjem.
» Problem sa Menjacem :,(