Ja i moj fićko!
+32
sandro_pu
gigi
fico01
Juraj83
gost 1
DidaVu
Lav
dado.gf
Basko
ascona75
ŠOLE
Abarth
ARIEL
xxyy333
fusher
FILAVU
cofi69
Zoki
Miljan
TheStig
Filip
zastava750(fićo)
funkymonoloko
Ćofi
puyolov tata
Zloćko
Camshaft
PIRAMIDA
puyol
Hrki
Miljenko
zemunelo
36 posters
Stranica 3 / 12.
Stranica 3 / 12. • 1, 2, 3, 4 ... 10, 11, 12
Re: Ja i moj fićko!
Hvala drugari!
Uskoro,čim se skupe parice,kreće generalka motora.
Majstor koji mi je otvarao motor i koji će mi ga ponovo sklapati nije mogao da veruje kad je video kakav je motor unutra.....pa je konstatovao da je motor vožen muški,naslage ulje sa unutrašnje strane govore da je ulje ''gorelo'' i nije redovno menjano (zato su i propali ležajevi radilice) a i lanac je bio labav pa se potpisivao na dekli.
Nismo merili istrošenost cilindara ali je majstor rekao da odmah preskočim I specijalu i idem na II specijalu (motor je trenutno na standardu). Ipak ću morati da jedan dan odnesem blok gde budem radio mašinsku obradu da premere i potvrde da sigurno može da se radi II specijala,da ne kupujem klipove unapred za džabe.
Inače,osim MOTINS-ovih klipova sa karikama ne mogu da se nađu i kupe klipovi drugog proizvođača (malo kvalitetnijeg) pa čak postaje umetnost naći i nove Motins. A drugar koji je mehaničar mi kaže da ti novi Motins-ovi klipovi i nisu loši ali karike su slabe i umeju da propadnu brzo, pa motor počne da duva već posle 10000km....
Uskoro,čim se skupe parice,kreće generalka motora.
Majstor koji mi je otvarao motor i koji će mi ga ponovo sklapati nije mogao da veruje kad je video kakav je motor unutra.....pa je konstatovao da je motor vožen muški,naslage ulje sa unutrašnje strane govore da je ulje ''gorelo'' i nije redovno menjano (zato su i propali ležajevi radilice) a i lanac je bio labav pa se potpisivao na dekli.
Nismo merili istrošenost cilindara ali je majstor rekao da odmah preskočim I specijalu i idem na II specijalu (motor je trenutno na standardu). Ipak ću morati da jedan dan odnesem blok gde budem radio mašinsku obradu da premere i potvrde da sigurno može da se radi II specijala,da ne kupujem klipove unapred za džabe.
Inače,osim MOTINS-ovih klipova sa karikama ne mogu da se nađu i kupe klipovi drugog proizvođača (malo kvalitetnijeg) pa čak postaje umetnost naći i nove Motins. A drugar koji je mehaničar mi kaže da ti novi Motins-ovi klipovi i nisu loši ali karike su slabe i umeju da propadnu brzo, pa motor počne da duva već posle 10000km....
zemunelo- Aktivni Član
- Broj komentara : 506
Registration date : 13.06.2009
inače rijetko kada uspije se spasit s prvom specijalom.....obično 2. il 3. a montis je kvalitetan, proizvodio je za njemačko tržište. naravno ako nađeš komplet iz tih vremena...
fusher- SPAMER
- Broj komentara : 3006
Registration date : 17.01.2011
Juče sam bio na mašinskoj obradi da premere blok i radilicu....prema očekivanjima,blok mora da se radi na 2. specijalu a radilica ide na prvu. Sad ostaje da nabavim klipove 2. specijale pa da im sve odnesem da razbuše blok i uklope sa tim klipovima koji će da idu.
Delova kvalitetnih je sve manje a i veoma se teško nalaze. Motins nije kao što je nekad bio,kažu da su nove karike slabije i da već posle 10000km motor krene da duva. Klipovi su im kao još koliko-toliko dobri i kvalitetni.
Planiram sve nove delove,ležajeve dihtunge,ulazi druga uljna pumpa (polovna ali dobra),specijalova bregasta,potpuno nova glava na kojoj ću malo da ispoliram izduvne kanale a biće i nekih iznenađenja,otom potom....
Delova kvalitetnih je sve manje a i veoma se teško nalaze. Motins nije kao što je nekad bio,kažu da su nove karike slabije i da već posle 10000km motor krene da duva. Klipovi su im kao još koliko-toliko dobri i kvalitetni.
Planiram sve nove delove,ležajeve dihtunge,ulazi druga uljna pumpa (polovna ali dobra),specijalova bregasta,potpuno nova glava na kojoj ću malo da ispoliram izduvne kanale a biće i nekih iznenađenja,otom potom....
zemunelo- Aktivni Član
Danas sam rešio da operem/odmastim blok i radilicu pre nego odu na mašinsku obradu. Pre pranja se nije videlo od čega je blok....
A evo kako izgledaju posle pranja.....
Za pranje i odmašćivanje sam koristio zastavin Engine Cleaner.
Danas je kupljen i prvi deo za generalku motora....u pitanju su izduvni ventili Prvi Partizan,stari dobri kvalitet.
A evo kako izgledaju posle pranja.....
Za pranje i odmašćivanje sam koristio zastavin Engine Cleaner.
Danas je kupljen i prvi deo za generalku motora....u pitanju su izduvni ventili Prvi Partizan,stari dobri kvalitet.
zemunelo- Aktivni Član
Danas stigli još neki delovi....
Između ostalog,danas je stiglo još nešto lepo za fićka ali o tome više kad to malo dovedem u red.
Sutra stiže ono glavno...klipovi,karike i ostale sitnice.
Između ostalog,danas je stiglo još nešto lepo za fićka ali o tome više kad to malo dovedem u red.
Sutra stiže ono glavno...klipovi,karike i ostale sitnice.
zemunelo- Aktivni Član
Odlično...
Camshaft- Starosjedioc Foruma
- Broj komentara : 4420
Registration date : 10.09.2009
Evo jedne od stvarčica koje su stigle za fićka....
Polukadice su oprane i suše se. Imaju već instalirane šine za fićka i jedva čekam da se osuše pa da ih ugradim....
Polukadice su oprane i suše se. Imaju već instalirane šine za fićka i jedva čekam da se osuše pa da ih ugradim....
zemunelo- Aktivni Član
a nasloni za glavu?
Zloćko- MODERATOR SPAMER
- Broj komentara : 6968
Registration date : 14.12.2010
Dobio sam i njih,ali ih nisam slikao.
zemunelo- Aktivni Član
Danas se opet radilo,odmastio sam i oprao naftom klipnjače a iz kartera sam isterao drekavca i Boga pitaj još šta pa sad to sve izgleda ovako.....
Ošmirglao sam malo i podizače ventila,čisto da ne budu onako grozni rđavi....
A na glavu su legli i ventili. Malo sam šmigrlao izduvne otvore na glavi pa ću sutra da udarim po poliranju....
Danas je stigao i najvažniji deo,stigli su klipovi i karike.
Ošmirglao sam malo i podizače ventila,čisto da ne budu onako grozni rđavi....
A na glavu su legli i ventili. Malo sam šmigrlao izduvne otvore na glavi pa ću sutra da udarim po poliranju....
Danas je stigao i najvažniji deo,stigli su klipovi i karike.
zemunelo- Aktivni Član
puyolov tata- DEDA NA FORUMU
- Broj komentara : 3802
Registration date : 04.04.2009
odlično sve 5 sam to se radi kad je glava čelava
xxyy333- 3 GEMIŠTA NE MOGU MI NIŠTA
- Broj komentara : 562
Registration date : 26.02.2010
e to je posao!
Zloćko- MODERATOR SPAMER
Danas sam namontirao sedišta i legla su extra....
zemunelo- Aktivni Član
Zloćko- MODERATOR SPAMER
sad ti fale automatski pojasevi...
fusher- SPAMER
Malopre su stigli blok i radilica sa mašinske obrade....
zemunelo- Aktivni Član
jesu li cilindri honovani? nekako se sjaje....
fusher- SPAMER
Cilindri su samo razbušeni na 2. specijalu. To sam tražio a to i piše na fiskalnom računu koji sam dobio....
zemunelo- Aktivni Član
honuj to pod hitno!!!!!!
fusher- SPAMER
Pošto to od početka nisam planirao,nema više nepredviđenih troškova. Razbušen je i to mu je to. Kad se razradi,karike će lepo da legnu i sve 5.
zemunelo- Aktivni Član
hm ,stvarno izgleda da nisu honovani..neznam koja budala bi to obradila blok i predala bez honovanja....honovanje ti je obavezna završna obrada cilindra,bez toga bolje da nisi ništa radio uopće u prvih par sto kilometara će ti spalit prstene i trošit će ti 3 l ulja na 1000km...honovanje su one crte u bloku iskrižane od gore na dolje u križ pod kutom od 45,tako se ulje koje uljni prsten rasprši po cilindru i ostaje u porama i na taj način se podmazuju prsteni i cilindar a opet brišući prsten(2.)ga obriše da ne bude višak tako da ga ne izgara previše prilikom zapaljenja smjese.....
razumijem da ti nisi mogao znati,nije tvoje područje ali taj stručnjak...još uvijek se nadam da smo u krivu da to samo tako izgleda...to je previše nevjeroajtno
razumijem da ti nisi mogao znati,nije tvoje područje ali taj stručnjak...još uvijek se nadam da smo u krivu da to samo tako izgleda...to je previše nevjeroajtno
ARIEL- Aktivni Član
- Broj komentara : 266
Registration date : 09.03.2011
Upravo sam opet pregledao blok i ima tih crta koje sa vrha cilindra idu levo i desno (ukrštaju se) i spuštaju se dole na kraju cilindra. Verovatno je i odrađeno honovanje ali mi nisu to spomenuli u ukupnoj ceni jer se podrazumeva honovanje posle razbušivanja cilindra.
zemunelo- Aktivni Član
e,onda je ok! nebi mi bilo drago da te zaj*be takav previd pa da ti ispadne sav trud džabe...
fusher- SPAMER
Ja bi dodal i jedno "lizanje" bloka na svu tu strojnu.
puyolov tata- DEDA NA FORUMU
- Broj komentara : 3802
Registration date : 04.04.2009
Stranica 3 / 12. • 1, 2, 3, 4 ... 10, 11, 12
Stranica 3 / 12.